Energi

Slut på beslut

Har du upplevt ögonblicket då du inser att precis nu förlorade jag min förmåga att ta beslut? Det har jag gjort och minnet av situationen är starkt. Det är från en tid då jag befunnit mig i en period av långvarig stress.

Jag stod och försökte fokusera på datorns skärm och min uppgift. En person kom in i rummet och började prata om ett problem som någon (jag) måste lösa. Det var som att jag kunde se en ridå gå ner framför ögonen på mig och kände hur hjärnan blev blank. Personen fortsatte prata om problemet. Känslan var märklig. Jag kunde se mig själv utifrån, hur jag stod där med tomma ögon och ett automatiskt leende medan jag ”lyssnade”. Skallen var tom och jag konstaterade att jag var slutkörd. Min förmåga att fatta beslut hade tagit slut och min energi som fanns kvar gick åt till att hålla mina basala funktioner igång kändes det som. Om någon frågat mig om jag ville ha te och vilken sort – svart, grönt eller rött te – hade det varit ett beslut för mycket. Te: ja, sort: …hjälp…

Jag har lämnat stressen bakom mig och min beslutsförmåga är påfylld igen. Jag har funderat på vad som ledde fram till att ridån gick ned och hur jag ska agera för att inte stå med en tom skalle och automatiskt leende igen.

Beslutsoförmåga BILD: Mattias Frisk
Beslutsoförmåga
BILD: Mattias Frisk

Jag arbetar aktivt med att välja och medvetet styra vad jag lägger min beslutsenergi på och när besluten är lämpliga att ta. Har du spelat Sims? Det där spelet där du skapar en karaktär och styr hens vardagsliv. För att veta om din Sim behöver gå på toa, sova, äta, umgås med vänner eller roa sig så finns det mätare som gör att du kan hålla koll på behoven. Är din Sim hungrig  är energimätaren röd och du behöver äta. När du ätit är mätaren grön och du är redo att ringa en vän för att fylla på ditt sociala behov som börjar närma sig rött.

Idag tänker jag på min förmåga att ta beslut som att jag har min egen Sim-mätare. När jag vaknar på morgonen och är utvilad är mätaren grön. Jag är pigg, alert och klartänkt. Redo att ta beslut om stora och små ting, kom an! Ju längre dagen går och ju fler beslut jag har tagit under dagen, desto rödare blir min beslutsförmåga. När mätaren är helröd går jag på autopiloten och villa bara göra, inte tänka.

Vi tar mellan 2500 – 10 000 beslut per dag lärde jag mig när jag lyssnade på ett samtal mellan Mattias Ribbing och Mona Riabacke. En del beslut är stora: jag säger ja till jobberbjudande eller bestämmer mig för att flytta. Andra beslut är små och mer eller mindre automatiska: jag bestämmer mig för att ta den svarta tröjan och att öppna dörren med högerhanden. Allt från att stå och fundera på vad jag ska ha på mig idag till vilken riktning jag tycker att organisationen ska ta de 3 kommande åren tar energi. Så vilket beslut är viktigast att det finns gott om energi till?

Jag tänker att till exempel Steve Jobs var smart. Att inte lägga sin beslutsenergi på att fundera över vilka kläder han skulle ha på morgonen. Med en garderob full av svarta polotröjor behövde han inte ödsla beslutsenergi på att fundera på vad han ville ha på sig för dagen. Jobs lade energi på annat, som att utveckla Apple och revolutionera teknikbranschen. Men jag kan inte låta bli att undra om det fanns tillfällen då han stirrade i garderoben med beslutsvånda över att han inte hade något att ha på sig?

Jag fortsätter öva mig på att bli en bättre beslutsfattare och lägga energin på de beslut som kräver mer än andra. Men visst finns det dagar då jag stirrar i garderoben, inte vet vad jag ska ha på mig och lägger min energi och beslutsförmåga på det!

Min beslutsförmåga i 3 punkter

  1. Att jag mår bra.
  2. Att jag är medveten om att alla beslut tar energi.
  3. Att jag tar de viktigaste besluten tidigt under dagen.

 

Till Mattias Ribbing podcast!

Vill du bli bättre på att använda din beslutsförmåga och medvetet välja vilka beslut du lägger din energi på, så lägg 25 minuter på att lyssna på Mattias Ribbings samtal med Mona Riabacke om ”Hur du tar bättre beslut”. Det beslutet kan du med gott samvete lägga energi på! 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *