Utveckling

Värdefulla ord

Jag går just nu i väntans tider tillsammans med Mosaikteatern. Frågan är om cirka 10 sidor text kan vara värt en påse pengar under 3 års tid? Det är Allmänna Arvsfonden som får bestämma vad idéerna – beskrivna i bokstäver, som blir till meningar, som blir till mål, som blir till ett projekt – är värt.

Det är intressant det där med värdet på något. Pengars värde är på ett vis en illusion. Pengar har bara ett värde för att vi kommit överens om det. Det är lite otympligt att ge växel tillbaka i form av en halv ko och getterna har en tendens till att äta upp plånboken. Jag följer just nu valutamarknaden och värdet på kinesisk Yuan. Sen brukar jag alltid snegla på hur dollarn och euron ligger till. Det är bara att konstatera att värdet på en peng kan variera kraftigt på en dag, upp som en sol och ner som en pannkaka.

Det finns saker vars värde blir tydligt för oss den dagen vi är i avsaknad av det. När vi inser frånvaron av de sakerna inser vi hur värdefulla de är. Som en käresta jag haft väldigt länge vid min barm och liksom börjat glömma bort att tala om för hur mycket personen betyder för mig (för det vet de väl ändå trots allt).

När det inte finns vatten i kranen blir vi alldeles bestörta och himlen trillar ner över våra huvuden. Hur ska jag då kunna borsta tänderna och brygga kaffe? Vattnets värde har med ens skjutit i höjden. Men när vattnet kommer tillbaka, försvinner då dess värde eller glömmer vi bara bort fortsätta värdesätta det?

Vissa värden är nog mer reella och absoluta. De har en slags inneboende garanti för vad det minsta värdet skulle kunna sjunka till och blir aldrig värde-löst. Jag tror vatten är något som aldrig kommer bli värde-löst. Det är en förutsättning för att vi ska kunna leva vidare och ge andra saker värde.

Yayoi Kusama: One rollar
Yayoi Kusama: One rollar

Andra saker har inte en inbyggd garanti. De har ett värde för att vi har kommit överens om det av någon anledning. Vi människor har ingått ett socialt kontrakt där vi kommit överens om att för 1 krona får du ett Bugg-tuggummi… Eller marknadsvärdet på Bugg kanske har förändrats sedan jag köpte dem, och frågan är om Bugg fortfarande existerar? Men ibland rivs kontraktet upp och vi kan tapetsera med sedlar för de har ett större värde som tätare av fönster än som ett sätt att skaffa sig mat och vatten.

Det är intressant att skruva lite på det där med tanken på vad ett värde innebär och vad som bestämmer det. Om något är väldigt värdefullt och eftertraktat, vatten till exempel, så borde det väl bara vara bra ju mer det finns av det. Men det kanske bara funkar för föremål som har just den där inneboende lägsta-garantin? De föremålen som inte har den inneboende lägsta garantin vill jag istället ha så lite av som möjligt, eller åtminstone i en begränsad och signerad upplaga.

En av mina guru-konstvetarföreläsare nämnde för länge sedan att släktingar till Picasso hade hittat ett rum i en lägenhet som var fullt av hans alster. Hurra! Det skulle kunna vara en första tanke, nu blir de rika. Eller? Långsamt rika kanske, de har valt att lååångsamt pytsa ut en och annan målning. Vad händer om det plötsligt dök upp en massa nya Picassotavlor på marknaden… Skulle vi börja täta dörrar med Picasso istället för att tapetsera väggen med honom? Ibland bestäms ett värde av bristen på tillgång, ju mindre värdefulla föremål, desto större värde.

Så jag väntar på ordgranskningen för att få en prislapp på vad 10 sidor text är värda. Det är många ord som ska värderas. Jag gillar ord. Jag gillar att leka med ord, vända ut och in på dem, bända, vända, vrida och sätta ord på. Jag gillar fina ord. Förhoppningsvis tycker ordgranskaren eller Arvsfondens delegation att det är fina ord som förtjänar att få ett värde.

Välkommen till Arvsfonden

 

Allmänna arvsfonden finansierar nyskapande och utvecklande projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Två statliga myndigheter har hand om arvsfondsärenden, Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *