Publikationer

En bit handbok

Jag tänker mycket på och är medveten om hur vi väljer att benämna saker och vilka ord vi använder. I arbetet med Handbok : från rullstolsrobot till människa med mening, så var det en fråga  jag och Magnus Kindåker diskuterade en del.

Vilken ton ville vi ha och vilka ord skulle vi använda för att skapa känslan vi ville ha mellan raderna?

Kerstin och Mange i samtal på scen
Kerstin och Mange i samtal på scen

Vi var rörande överens om att handboken inte skulle ducka för det som är svårt och tungt i livet. Samtidigt fick det inte bli tongivande. Efter mycket tankar, många samtal och minst lika många omskrivningar och korrekturläsningar har vi förhoppningvis hittat hem med vår ambition.

Jag bjuder härmed på en bit av förordet i boken som resonerar kring valet av vilka ord vi använder, hur det kan påverka oss och vår inställning. Varsågod!

 

En erfarenhet som gjort detta tydligt för mig var när jag bytte träningsform till styrketräning med skivstång. Det var en stor utmaning för min självbild att gå från noll till att börja lägga upp målsättningar som att kunna knäböja min egen kroppsvikt. En enkel sak som att säga till mig själv ”den här vikten är alldeles lagom” eller ”den här vikten vill jag ta idag”, istället för ”usch, vad det är tungt” eller ”jag hoppas att jag orkar”, gör en avsevärd skillnad för min mentala inställning och vad jag presterar. Jag och Mange har pratat en del om det här och även han har konstaterat vilken skillnad det är på vad han dels intalar sig själv och dels vilken attityd personerna runt honom har. Det tar mycket mental energi att vara övertygad i tron på sin egen förmåga och det går åt ännu mer energi att tro på sin förmåga om personerna omkring dig tvivlar.

Så vad händer om vi lägger mer energi på att prata om förutsättningar istället för nedsättningar?

Vi bestämde oss för att fokusera på att vi är olika personer med variationer i våra förutsättningar, en del behöver kaffe och andra personlig assistans i vardagen. Vi vill ta fasta på potentialen, vad du kan och vill utveckla. Vi ignorerar inte att livet kan vara tufft, vi väljer bara att inte koncentrera oss på begränsningar i vem som kan göra eller hindras av vad. Vad som skapar hinder i din vardag eller vad du ser som en nedsättning av en funktion och förmåga tänker vi att du själv får avgöra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *