Utveckling

Aforschism

Vi pratar inte bara längre, vi kommunicerar. Först tänkte jag att det kändes rätt fånigt att vi numera ”kommunicerar”, kan vi inte bara prata med varandra? Kommunikation är ett så brett ord att det verkligen säger allt och ingenting. Det kan betyda allt från att prata med varandra, till att skicka röksignaler över bergen eller ge någon ett ögonkast som säger allt.

Sedan insåg jag att fördelen med ”kommunicera” är att det öppnar för just alla sätt att ha en dialog med en eller flera personer, på det sätt och genom den kanal som är lämpligast. Ska vi mejla, ringa, facebooka, skicka en bild på instagram, messenger, skypa, sms:a eller facetima? Listan på sätt att kommunicera människor emellan är lång.

Tendensen för våra sätt att kommunicera är att sätten och kanalerna blir fler. Men att få fram vad det är vi vill ha sagt kan bli svårare. Alla digitala sätt att kommunicera är ännu inte lika tydliga som den analoga kommunikationen människor emellan, när vi faktiskt träffas i person.

Mer än en gång har jag svurit över autokorrigeringen – ”jävla autokorre!” – i telefonen som har ändrat ord åt mig och krypterat mina meddelanden. Eller gett mig minst lika mystiska svar tillbaka. ”Det är nog bara en sån där grek” eller ”Jeep, det går bra”… Vadå, går jeepen bra och vilken grek? Det blir inte bara meddelanden, utan även roliga historier som blir skärmdumpar i Facebookflödet.

Sen kommer också de där meddelandena som bäddar för missförstånd eftersom det inte går att läsa eller uppfatta tonen i dem. Är det på skämt? Är personen seriös? Är hen arg?! Vad fan menar hen?! Var det något annat hen försökte förmedla som jag inte uppfattade mellan raderna? Ibland har ett oskyldigt sms blivit upptakten till en förnärmad och förbannad situation som bara är rent missförstånd.

Det behövs ett ord för hur den digitala kommunikationen kan förvirra det analoga sinnet. Därför konstruerade jag ordet AFORSCHISM. Det är en fusion av ordet aforism och schism. Aforism betyder tänkespråk, visdomsord, något tänkvärt uttryck i koncentrerad form, en kärnfullt formulerad reflektion som gärna uttrycks i en lärosats eller tänkespråk. Schism betyder fiendeskap, konflikt, missämja, sönderdela, klyva och brytande av gemenskap.

Fasta telefonsamtal
Fasta telefonsamtal

Aforschism har jag bestämt har två betydelser:

  1. När ett uttryck eller meddelande faller platt och skapar missämja.
  2. Att bryta mot ett tänkespråk, en lärosats eller en kärnfull reflektion.

En aforschism är ett koncentrat i ett kort meddelande som uttrycker mycket mer än bara orden som är formulerade, men som misstolkas och skapar negativa känslor, ofta ilsket och förnärmat.  Det är också att fullkomligen skita i att små grytor har stora öron, eller påstridigt hävda att ”jag anar ugglor som får kläder” (Mick Tålbot, Nilecity ca 04:45 i klippet).

Så jag skrev en liten vers om ”Huruledes den digitala kommunikationen förvirrar det analoga sinnet.”

 

Huruledes den digitala kommunikationen förvirrar det analoga sinnet

Jag ringde upp min operatör och sa,

kan du autokorrigera mitt liv?

Jag ville radera ett sms, glömma en status,

och kanske sluta vara facebookaktiv.

Det var ett inlägg jag inte borde gillat,

en smiley som blev arg.

Någon delade en löprunda

och hashtaggade en instabild på #kvarg.

Det kom ett sms med en blinkande smiley,

och några rader om ”Ögon som var förlorade för världen!”

”WTF(?!)” sa jag och ringde förvirrat upp,

men möttes av meddelandet om ”abonnenten är upptagen på rymdfärden”.

Så jag ringde upp min operatör och sa,

kan du autokorrigera mitt liv?

Jag vill ta bort mitt konto, skaffa fast telefon,

och definitivt sluta vara facebookaktiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *