Publikationer

Den tänkvärde kommentatorn

Vi har nu släppt lös ”Handbok : från rullstolsrobot till människa med mening”. Det känns stort, det känns häftigt och det känns jäkligt gott att ha tagit en idé till ett projekt som resulterar i en bok. Hur gjorde vi det egentligen? Det har jag också frågat mig när jag stannar upp och tänker till. En person som ingår i järngänget vilket gjorde boken möjlig, är Martin Ackerfors.

Martin och jag har tidigare arbetat ihop genom Sjuttonde förlaget vid utgivningen av boken ”Musik ska Byggas utav Glädje” och samarbetet var gott. När idén om en bok tillsammans med Magnus Kindåker blev aktuell tog jag upp den med Martin som tyckte det var intressant och sa ”kör på”. Så jag och Magnus körde på.

Jag tänker på den första omgången av råmanuset som Martin fick. Det var i sanning ett råmanus som lämnade utrymme för kommentarer från redaktören, och nog fick jag kommentarer av Martin! Jag visste att texten förtjänade alla kommentarer och att Martins synpunkter var bra, relevanta och hjälpte till att göra texten bättre. Men det hindrar inte att luften gick ur mig och jag muttrade lite över kritiken. Jag grät lite inombords och påminde mig om att det är för allas bästa när jag tryckte delete på ännu ett älskat stycket och en ljuvlig formulering.

Ett ord Martin tryckte på och som jag fortsätter bära med mig när jag skriver är ordet ”läsvärd”. Han ställde mig frågan om det var läsvärt och jag fick fundera. En text kan vara bra och intressant, men för vilka är den värd att läsa? Vad är det i texten som gör den värd att läsa?

Jag gnisslade tänderna igen och tänkte att nu slänger jag ut datorn genom fönstret och skiter i det här! Det hade kommit en ny omgången kommentarer från Martin efter senaste manusrundan. Men så tog jag mig i kragen och fortsatte justera, tänka och stryka. Det är för bokens bästa fortsatte jag att påminna mig och hade en färdig bok som målbild i skallen.

Så hörde Martin av sig en dag och berättade nyheten som han hade flaggat för kunde bli aktuell. Sjuttonde förlaget som vi planerade att ge ut boken genom, skulle lägga ner. Jag fick lite skrämselhicka när jag tog in nyheten, fast jag hade förståelse för beslutet. Men vad skulle det bli av boken? Jag behövde varken fundera länge eller ha hicka. Martin gav mig förslag på lösningar där en var att ge ut boken genom Tankekraftverk. Martin lovade vara med hela vägen och ge av sin tid tills vi hade ett färdigt resultat. Han tyckte det var viktigt och såg behovet av att slutföra arbetet med den handboken som var på gång. Så vi beslutade oss för att köra på i den nya riktningen.

Vilken klippa du har varit Martin! Jag och Magnus är oerhört tacksamma och glada för det arbete du gjort med handboken. Det du förde med dig resultatet i kommentarer och tankar om innehåll, i praktiskt kunnande om hur en bok görs mer läsbar och tillgänglig, ja det är alla viktiga bitar i arbetet som boken inte kunde varit utan. Tack!

Handbok från insidan FOTO: Martin Ackerfors
Handbok från insidan
FOTO: Martin Ackerfors

Vill du läsa Martins egna alster? Han har en blogg som jag definitivt tycker är läsvärd 🙂

Läs Martins blogg : Om drömmar och rastlöshet

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *