Publikationer

Den konstnärlige tankeläsaren

Om en bild säger mer än tusen ord, tänk vad mycket vi kan förmedla med bild och ord! Jag har nästan lyssnat mig igenom Mattias Ribbings podcast och är det något som Ribbing gång på gång återkommer till är det att alla hjärnor tänker i bilder. Det är genom bilder vi skapar minnen att hänga upp och lagra informationen på i vårt hjärnarkiv. Det är bilder som triggar arkivarien i vår hjärna att plocka fram minnen och foga samman dem med nya bilder som blir nya minnen. Och arkivera det nya minnet inför framtiden. Ja, alla hjärnor tänker i bilder. Vill du lära dig knepet hur du kan arbeta med din hjärna och ditt minne? Lyssna på Ribbing är mitt förslag.

Så med den inledningen presenterar jag ytterligare en person i järngänget som gjorde ”Handbok : från rullstolsrobot till människa med mening” möjlig. Mattias Frisk är konstnären och illustratören som hållit i pennan och tolkat våra ord och visioner genom bild.

Det blev möjligt för oss att anlita Mattias tack vare ett bidrag till handboken från Stiftelsen Längmanska Kulturfonden (TACK för ert stöd!). Helt plötsligt kunde vi lägga tid och resurser på att få in bilder och illustrationer både i boken och till bokens omslag. Jag har tidigare arbetat med Mattias som ritat loggor på uppdrag. Han står bland annat bakom loggan till projektet Musik ska Byggas utav Glädje, Tankekraftverk och NaoLi. På väggarna i mitt hem hänger både kollage, oljemålningar, teckningar och tryck som är skapade av hans hand och ur hans tankevärld. Jag finner den fascinerande och i samklang med min, kanske är det därför vi förstår varandra så bra?

”Men vad tror du om den bilden på Magnus då?” frågade jag när vi hade en hela-havet-stormar-diskussion kring bokens foton. Vilka bilder skulle vara med och vilka bilder skulle bort? ”Hm, den bilden är bättre för han ser ut som en trevlig och helt vanlig människa som dricker kaffe. Det blir inte ett stelt porträttfoto.” Vi kollade lite mer på bilder och enades om att det var vanliga människor, och inte iscensatta porträttfotografier, vi ville ha i den här boken.

”Jag tror på organisk form till sidorna, så jag handritade dem istället för att ta fram dem i datorn”, sa Mattias. Vi hade under arbetets gång bestämt att arbeta med bilder i boken. Bilderna tjänar som stöd i läsningen, orientering i texten och för minnet att hänga upp innehållet på. Sen gjorde det texten mer inbjudande och vilsam för ögonen.

Illustrationer ur Handbok ILLUSTRATÖR: Mattias Frisk
Illustrationer ur Handbok
ILLUSTRATÖR: Mattias Frisk

”De är ur-bra!” utbrast jag i kommentaren på Facebooksarbetsrummet vi använde. Så jag klämde dit utropstecken och en stjärnögd smiley som gjorde båda tummarna upp. Jag log brett för mig själv när jag såg hur finurligt Mattias hade tänkt till. Bilden på glödlampan som markerar infällda fakta och informationsfält i texten hade ”!?” i sin form.

Vill du färglägga bilderna i handboken så den blir ännu roligare att läsa? ”Kör på!” säger vi. Vi har lämnat utrymme i bokens marginal för egna anteckningar, så varför inte färglägga din bok också? Handboken är din att använda som du finner lämpligt 🙂

Vill du se mer av vad Mattias har målat och illustrerat? Surfa in på hans sida och kika runt bland bilderna som utgör hans tankevärld!

Besök Mattias hemsida: Mattias Frisk Art & Illustration

P.S. Det är Mattias som står bakom Mjölby Porslinsrävsmuseum, jag berättar mer om det lördag 12 november då Miniatyrrävens dag infallet! D.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *