Energi

Att skära örat av sin fiende

Det finns ett tecken på kinesiska som heter guó 馘. Det betyder ungefär ”att skära vänstra örat av sin fallne fiende”. Det var ett sätt att ha koll på hur många du haft ihjäl under strid till exempel, jag skulle tro att det var ett tecken och ett ord som användes mera förr. Idag skulle jag kalla det ett sällan använt tecken och fenomen.

Tecknet guó
Tecknet guó

Intressant är hur ord kan spegla våra liv, vår tid och vår kultur. En gång var det här säkert ett tecken och ord som var väldigt användbart, annars hade ingen konstruerat det. Vi har såna ord också. Ord för saker och fenomen som kommer och går. Hur många år kommer det ta innan människor kommer slå upp… jag menar googla, på ord  som ”kasettband” och ”video”, titta på bilder, kanske ett videoklipp och läsa en förklaring. Kanske kommer de finna det fascinerade och skratta över dåtidens teknik, vilket framstår som en rest från stenåldern.

Jag hittade ett ord och begrepp som var nytt för mig i Unionens tidning ”Kollega”. Temat för tidningen och artikeln var stress och återhämtning. På japanska finns det ett begrepp som heter ”karōshi” 過労死 : plötslig vuxendöd. Det är alltså ett begrepp som kommer sig av att människor arbetat för mycket. Vanligast är det bland män i åldern 35-45 år som pressar sig så hårt på arbetet att hjärtat ger upp. År 2015 var det enligt Japans arbetsministerium 1 500 personer som drabbades av plötslig död på arbetet.

Precis som guó säger begreppet karōshi något om vår tid och vårt samhälle. Ett fenomen uppstår som det behövs ett ord på. Skära vänstra örat av sin fiende, plötslig vuxendöd att inte bara byggnader är utbrända efter en häftig brand, människor kan idag bli mentalt utbrända. De berättar alla om vårt samhälle som en gång varit, som är och som håller på att formas. Dessa ord är en del i formandet vår framtid. Kanske kommer någon att i framtiden tycka det är lika roligt med ett begrepp som guó, karōshi eller att människor var utbrända och fascinerat fundera på hur människor levde och hur samhället såg ut för att behöva dessa ord.

Att begrepp som karōshi och utbränd finns i vårt samhälle idag för att de behövs, får mig att fundera. Vad är det som får oss att kliva upp sängen varje morgon? Vad är det som motiverar oss? Vad är det som ger energi?Det är skillnad på att leva för att arbeta och arbeta för att leva. Ibland har vi ett arbete som vi bara gör och som kanske inte är så exalterande. Men det ger oss utrymme att leva för annat. Ibland så har vi ett arbete som är så roligt att det känns som vi lever för det, det ger en till synes aldrig sinande energi och vi andas uppdraget eller målet som vi har.

Vi kan skratta åt tecknet guó idag, men jag undrar om det är någon som skrattar en dag när vi inte kommer upp ur sängen eller känner hur det hugger till i hjärtat där vi står framför datorn. Oavsett om vi arbetar för att leva eller lever för att arbeta, så tror jag det är viktigt att med jämna mellanrum stanna upp och fundera. Vad är det jag gör och varför? Fungerar det bra? Är jag tillfreds med hur jag har det eller är det något som jag vill förändra? Jag tror det är bra frågor att ställa sig för att ha koll på att den inre kompassen pekar åt rätt håll och vi vet varför vi gör saker. Genom att svara på dessa frågor kan vi veta om vi gör rätt saker av rätt anledningar. Då kan förhoppningsvis begrepp som karōshi och utbrända människor bli historiska fenomen och ord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *