Utveckling

Rör om i min värld

Vad är det egentligen som händer i världen? Vad står på med mänskligheten? Kanske är det frågor som har bubblat upp till ytan med tanke på den senaste veckans händelser, och då pratar jag inte om att (den fantastiske) artisten och låtskrivaren Leonard Cohen har lämnat jordelivet. Jag tänker på att Donald Trump har blivit president i USA. Det är inte det enda land i världen med en ledare som pratar om ”Vi och dem”. En ledare som vill öka kontrollen och knyta makten så hårt runt lillfingret att blodet inte kommer kunna cirkulera och så småningom bli ett vitt och dött finger utan eget liv.

När slutade vi lyssna på varandra? När slutade vi prata med varandra? När började vi skrika på varandra, övertygade om att den som skriker högst vinner diskussionen och har rätt? När vi slutar lyssna på vad en annan människa har att säga och låter samtalet tystna, så ökar utrymmet för ståndpunkter och åsikter som i avsaknad av samtalet och respekten för min medmänniska, blir oemotsagda sanningar och övertygelser i min värld. Nya ord kommer och namnger fenomen som ”filterbubblor” och ”faktaresistens”. Så vi gräver ner oss i våra skyttegravar för att skydda vår världsuppfattning som vår filterbubbla har skapat, omgiven av människor, facebookflöden och nyhetsdelningar som bekräftar det vi anser oss veta om världen. Vi lyfter vår sköldarm och skyddar oss med faktaresistens när vi angrips av åsiktsmaskiner som vill göra ner vår existens. Och ingen erbjuder en möjlighet till reträtt eller att lyssna på vår historia om varför vi hamnade i den här skyttegraven.

Så när vi ligger i vår filterbubblas skyttegrav och skyddar oss med vår faktaresistenta sköld, vad tänker och känner vi då? Kanske är vi arga för att någon vill göra ner oss och hotar vår existens, fast vi hamnade här för vi upplevde att vi inte hade ett val eller drevs av en viljan att förändra det vi anser ”fel”. Kanske är vi rädda för attackerna och funderar på hur vi hamnade i den här skyttegraven? Men i ord- och åsiktskrig kan det vara svårt att hitta tid till eftertanke, så vi gräver vår skyttegrav djupare och tar ett fastare tag om vår faktaresistenta sköld.

Jag får jobba mycket med mig själv just nu för att inte bli arg, ledsen och uppgiven. En uppriven människa som slutar lyssna och tappar tron på mina medmänniskor. Jag är frestad att försöka hitta någon eller något och säga ”det beror på det här” eller ”det är ditt fel, så ta ditt ansvar nu och fixa till den här skiten, innan vi har ihjäl varandra.” Men det är att gräva mig djupare ner i skyttegraven, gömma mig bakom min sköld och peka finger åt en påhittad fiende, så det känns inte som ett bra alternativ.

Nej, kriget behöver inte komma.
Nej, kriget behöver inte komma.

Jag frågar mig själv hur det blev så här och vad jag kan göra för att vända en utveckling som inte kommer göra någon människa lycklig. Jag fortsätter finna mina svar i lyssna, prata och försöka förstå, med respekt för människan. Jag fortsätter påminna mig om att min världsbild varken är ”Den Sanna” eller ”Den Rätta” och att människor inte en morgon magiskt vaknande upp där de idag befinner sig. Det fanns en väg som tog dem dit och beroende på vad de såg och upplevde på den resan, har det också format en bild av vad världen är för ett ställe.

Har du någonsin haft ett samtal med person som du känner VERKLIGEN lyssnade på vad du sade och försökte förstå din berättelse? Har du upplevt en person som respekterat den resa som du har varit på och som format den världsbild du nu berättar om? Vi behöver inte gilla och acceptera allt, men vi kan respektera att en persons världsbild är formad av var den kommer ifrån. Utifrån det kan vi fundera på hur vi gemensamt ska ta oss upp ur våra skyttegravar och börja diskutera en fredsuppgörelse. Detta så vi en dag kan mötas på en plats, jämföra våra krigsärr och skratta åt det nu fjärran och märkliga ord- och åsiktskriget som en gång konserverade vår värld. Så rör om i min värld, påminn mig om att det finns fler världar och gör det med respekt för mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *