Publikationer

Vad dom säger

Snön kommer och går. Vissa dagar är det osäkert huruvida det egentligen är december eller mars månad. Årets slut lackar obönhörligen närmare och rushen blir stressigare och stressen rushig. Det personliga bokslutet börjar klarna, även om det finns lösa trådar och sista-minuten besked som ännu låter sig vänta.

Frågan är också, finns det frågor som jag inte vill ha besked på? Eller jo, det är klart jag vill ha besked. Men det fina med att ibland leva kvar i ”väntan på” är ändå att om beskedet inte visade sig vara såsom jag önskade, så lever jag fortfarande i möjligheten.

Idag blir det en annan typ av poesi, nämligen vad jag ibland tänker på som flytande poesi! Det vill säga lyrik, eller sångtexter med annat namn. Den grekiska lyriken kan vi dela in i 2 grenar:

  1. Sånglyriken var den poesin som sjöngs till lyra, där diktaren kunde prata i jag-form och uttrycka privat-jagets tankar och stämningar.
  2. Körlyriken hade ett representativt syfte och framfördes vid fester.

Under 600-talet växte en lyrisk diktning fram av hög kvalité i samband med en grekisk handelsexpansion över haven som resulterade i blomstrande affärer. Olika versmått utnyttjades och den personliga tonen fortsatte. Sånglyriken höll sig fortfarande till den intima sfären och sjöngs ensam till lyran. 3 stora tidiga lyriker var:

  1. Archilochos, som hade en våldsam och erotisk poesi som ofta handlade om prostituerade.
  2. Alkaios, som roade sig med dryckesvisor och politiska smädedikter.
  3. Sapfo, som skrev för en sluten aristokratisk krets och hennes vinkel var att lära flickor att förbereda sig för äktenskapet. I sina skildringar av kärleken så är den sinnlig, oöverträffad, naturlig och självklar.
Om dig

Jag ska dock inte bjuda på Sapfo idag, utan en svensk låtskrivare och artist – Annika Norlin (1977-). När hon skriver lyrik på engelska är det under namnet ”Hello Saferide”, och när hon gör det på svenska är det under namnet ”Säkert!” Lyriken jag tänkte bjuda på kommer från det första spåret från hennes debutalbum under namnet Säkert!, på skivan med samma namn från 2007.

Norlin har en fin balans i sitt språk. Hon är skör samtidigt som hon är stark, och sätter fingret på verkligheten som hon klär i bilder på ett sätt som träffar precis just där det ska. Enligt mig i alla fall.

 

Det Här Är Vad Dom Säger

 

Och det här är vad alla har sagt om dig
Håll dig borta från honom han kommer att såra dig
Det här är vad alla har varnat mig, hej;
Du är så bräcklig det kommer att krossa dig
Det här är vad alla har sagt om mig;
Håll dig borta från elden, gå inte ute, bär alltid mössa,
Klä in dig i wellpap, för du kommer skadas, ge dig aldrig hän
Du har så veka leder, du kommer skrapa dina knän

Och det här är vad magen säger om dig
Du gillar mig för mycket det måste vara något fel på dig
Det här är vad hjärnan har sagt om mig
Jag måste vara galen, jag har aldrig känt så mycket
Som jag gör när jag är med dig, jag har aldrig känt
Så mycket som jag gör när jag är med dig
Jag har aldrig känt så mycket som jag gör
När jag är med dig

Lyssna på låten med Säkert!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *