Utveckling

Nystarta med snälla du

Vi befinner oss i nystarternas nystartsmånad, januari. Det märks på gymmet, ”nyårslöften” har börjat dyka upp för att förändra sina liv. Har du skaffat några löften som du tänker hålla eller bryta? Kanske är din ambition att förändra hela din livsstil eller justera vardagen. Jag är mer inne i det där med ständiga förbättringar i vardagen. Justera och utveckla i småsteg och inte ett 7-milakliv. Oavsett vilken ambition vi lägger vår nystarts- och förändringsvilja på så är mitt förslag att börja med att förstå hur din hjärna funkar. Jag tror det är den absolut och enskilt viktigaste kroppsliga klumpen att fokusera på och förstå hur den är programmerad, oavsett om vi vill göra förändringar eller ej. Vad vi kan åstadkomma börjar eller slutar i vårt huvud, det är min uppfattning.

Jag håller på att läsa hjärnforskaren Katarina Gospics bok ”Välj rätt – en guide till bra beslut” (2012). Det finns många intressanta punkter värda att lyfta i den. En del är för mig ny kunskap och annat bekräftar vad jag känner till. Men det finns ett stycke jag vill dela med mig av. Om 2016 kändes som ett hårt och hatiskt år, så vill jag lyfta att vi kan vara snälla nu när vi startar 2017. Det kommer vara ett effektivt sätt att göra världen till ett bättre ställe.

SMITTAD AV SNÄLLHET

Ordet snäll betyder välvillig och godhjärtad, denna egenskap i handling reflekterar kärlek och omtanke. Trots dessa fina ord ses egenskapen av många som något dåligt. Att påstå att man är snäll låter som ett inövat svar i en Fröken Sverige-tävling. Att vara snäll i dagens samhälle är inte helt lätt, men finns det någon vits med att vara snäll? Ja, det finns det! Personer som är snälla smittar. Det gör att andra personer i deras omgivning också börjar vara snälla. Snällhet sprider sig i så kallade tre generationer, vilket innebär att om du är snäll mot din kompis kommer denna snällhet indirekt  förmedlas till din kompis kompis och till dennes kompis! Så om du bjuder din vän på en kanelbulle kan detta leda till att även tre andra personer får en bulle. Att vara snäll och rättvis har även stora effekter på samhället och vår värld.

(Ur: ”Välj rätt – en guide till bra beslut”, Katarina Gospic.)

Kanske ser vi snällhet som något negativt, eftersom det finns människor som ser en möjlighet att utnyttja någons snällhet för egen vinning. Eller att den som är snäll är naiv och blåögd, för det går inte att vara snäll i dagens samhälle. Då blir du bara utnyttjad och överkörd. Ja, det ska inte stickas under stol med att så kan det vara. Att tro på det goda hos människor innebär att ständigt sätta vår tilltro till mänskligheten på prov. Ibland klarar inte mänskligheten det provet.

Men i stället för att tänka ”jaha, precis som jag trodde så är människor inte värda min tro på dem”, så kan vi fråga oss varför en person sviker. Vad är det som får människor att svika, handla i egen vinning och skita i andra? Det finns inget enda enkelt svar på den frågan. Svaren är många och mer eller mindre komplexa.

Kanske är personen helt enkelt inte van vid att människor är snälla och tror på hen. Personen har kanske själv blivit eller upplevt sig så sviken och lämnad i sticket att tron är förlorad på allt och alla. Jag tror att anledningarna kan vara många och skiftande, men jag tror det är viktigt att ställa frågan ”varför” det är på detta vis. Istället för att bara konstatera att så här är det och människor är dumma i huvudet, så det är ingen idé att tro på dem.

En snäll fotsoldat

Jag tror det är viktigt att känna till och försöka förstår hur vår hjärna fungerar, för det är biologi och kemi som styr oss och våra impulser. Vi är inte fullt så självständiga och egenstyrda som vi vill tro. När vi har läst instruktionsboken för mänskligt beteende så kan vi börja optimera livet för oss och för människor runt omkring oss, tänker jag. Vår hjärna kommer belöna oss för det.

Jag tänker att det borde bli en situation där alla är vinnare i slutet på dagen då, på olika sätt. Genom att vara ytterst egoistisk och begå snälla handlingar för att må bra i det lilla, så kan jag samtidigt bidra till en utveckling som gör gott i det stora. Kanske ska mitt nyårslöfte 2017 vara att förändra samhället genom att vara snäll?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *