Utveckling

Stridstuppens år?

Här är  julafton den stora familjehelgen då folk reser land och rike runt för att träffas och umgås med sin familj, på gott och ont. I Kina så är det kinesiska nyåret, eller vårfestivalen (春节 Chūn Jié), dess motsvarighet. Helgdagen infaller lite olika på året då helgen följer månkalendern och infaller andra nymånen efter vintersolståndet. Det innebär att helgen är någon gång 21 januari – 19 februari. Det är i samband vårfestivalen som det blir ett nytt år enligt den kinesiska astrologin och vi lämnar nu Apans år för att 2017 gå in i Tuppens år, som börjar 3 februari . Totalt finns det 12 djur som utgör ett astrologiskt år.

Så vad kan vi då förvänta oss av året som kommer? Ja det finns lite olika tolkningar på det, men jag läste en tolkning som berörde mig, då den kändes väldigt träffande i rådande världsläge. Utdraget kommer från Monika. nu och där kan du läsa inlägget i sin helhet. Det första stycket ser ut så här:

Tuppen gal och världen vaknar upp, bara för att finna gatorna fulla av marscherande män. Detta är året för militärparader, glittrande mässingshjälmar, trumpeter och trummor. Nu är tiden inne för viktiga offentliga tillställningar, firanden och styrkedemonstrationer. Och när militären slutat svassa omkring och kråma sig, tar civilisterna över gatorna. Men Tuppens parader skiljer sig helt från dem under Drakens år. Här är det inte tal om frivoliteter eller fyrverkerier.

Det är stycket berörde mig mycket, kanske för att det känns som det är väldigt lätt att läsa det i sammanhanget av världsläget om vi ser till länder som USA, Kina, England, Ryssland, Turkiet… ja listan kan göras längre. Allmänt så har vi ju tydliga tendenser av länder som sluter sig, bruna skjortor-ideologier som skriker om att det var bättre förr och vissa människor är bättre än andra, retorik som inte handlar om argumentation i sak – utan vem som tycker sin åsikt högst, människor på flykt som möter stängda dörrar och mycket mer. Vi är i ett tidevarv av enkla budskap som samlar människor, människor som känner att ingen har ropat på det dem eller som lyssnat på vad de har att säga.

Allmänt så utmärks tuppens år av att hårt arbete kommer ge avkastning, följa lagar och regler, vikt läggs vid traditioner och familjeliv. Tuppen ägnar sig åt att effektivisera och städa upp i röran efter apan. Det är också ett nystartsår och början på nya tendenser som kan dra åt det konservativa hållet.

Tuppens år

Är det bara eländes elände i mellersta eländet som vi har att förvänta oss?  Nej, det är inte konstigt om vi söker tröst i det som vi uppfattar som tryggt och stabilt när världen omkring oss gungar. Någonstans behöver vi ha vårt ankare för att inte bli vilsna. Sen ska vi minnas att inget är ”låst” och ristat i sten, vi har alltid makten att förändra.

Själv kavlar jag upp ärmarna, rustar mig med medmänsklighet och förbereder mig på året som kommer. Jag fäster blicken mot horisonten och bär med mig att nästa år är det Hundens år, mitt tecken, på tur. Jag bjuder på den målbilden jag har framför mig:

Hundens år blir en omskakande upplevelse för alla som tror att de klarar sig enbart på sin slagfärdighet. Och om det kan tyckas att orättvisorna i världen fått på ohämmade alltför länge, så fatta mod. Under Hundens inflytande tas kampen upp mot alla slags orättvisor, och egennyttan och likgiltigheten bekämpas. Ett mjukare och mänskligare samhälle utvecklas, i vilket man tar sig an till synes hopplösa och förlorade fall, och kämpar för bättre förhållanden för de svaga och missgynnade.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *