Energi

Den hela människan

Jag blev lite fnissnödig där jag låg på britsen och gapade stort medan B:s finger tryckte på en muskel i min kind. Det kanske låter som jag var hos tandläkaren, men i det här fallet var det B som bland annat kan akupressur och kinesiologi. Exakt vad det är får du googla om du är nyfiken. Vad det innebär att B gör är att trycka på olika punkter på kroppen för att åtgärda det som är fel. Tänk som akupunktur, fast utan nålar. Så hur kommer det sig att jag låg där på britsen med gapande mun?

I det här fallet konstaterades bland annat att jag hade spända käkar vilket gjorde att jag hade en låsning i höften. Det som jag tycker är så galet intressant är när B drar ut mitt högra ben i sidled, konstaterar att jag är väldigt stel och undrar om jag är spänd i käkarna. Det har jag ingen uppfattning om att jag är, nog har jag varit sammanbiten tidigare, men inte längre väl? B konstaterar att jag fortfarande har spända käkar, säger att jag kommer kunna få benet 1 decimeter längre ut i sidled om 5 minuter. Så där ligger jag medan B trycker på min käkmuskel.

Den hela synen på människan, hur ofta tänker vi på den idag? Jag sympatiserar med den traditionella österländska/kinesiska medicinen och tankesättet där utgångspunkten är att se till helheten. Enkelt uttryckt är utgångspunkten att sjukdomar, smärta och negativa tillstånd uppkommer på grund av obalans i kroppen. Tidsperspektivet är längre då det handlar om att att identifiera och återställa balanserna. Jag tycker definitivt den västerländska medicinen också är bra, den har en annan funktion bara. Den går in direkt och åtgärdar ett symptom eller en akut sjukdom.

Dessa båda medicinska synsätt har mest att vinna på när de kompletterar varandra, det är min uppfattning. Om vi har feber säger den västerländska läkaren att vi har feber och ger oss en alvedon som sänker febern. Den österländska läkaren säger att vi har feber för vi har för mycket hetta i kroppen och kanske ordinerar en behandling för att minska hettan i kroppen, vilket gör att febern går tillbaka. I väst tittar vi symptomen och gör något åt symptomen. I öst tittar de på varför vi har symptomen och gör något åt orsaken.

Det började med att jag kom till B med en dålig fot som hade nervhugg och ont i höften. Tipsen som fysioterapeuten hade gett mig för att stärka upp fot och höft hade inte gett en förändring till det bättre. Så B började med att trycka ut nerver och kotor som låg i kläm. Sen kom frågan om jag hade varit stressad. Jo, det hade jag varit, men den situationen låg bakom mig sen över ett år tillbaka nu. B fortsatte att räta upp mig, höften låg snett och muskler drog snett. Sedan berättade B att min kropp fortfarande levde kvar i det gamla och inte hade återhämtat sig. Så vi började en nästa behandling för att lugna ner insidan på mig.

Det går att tänka sig sjuk och stressa sig till kroniska inflammationer som får organen att dansa samba i otakt på insidan tills de är slutkörda. Att lugna ner partyt på insidan och få organen att sakta ner eller skaka liv i dem igen, det låter sig göras. Om vi ser till den hela människan. Att tänka sig sjuk och inflammerad sker på bred front, det är för mycket som händer samtidigt. Att bli frisk och välmående igen är också ett arbete på bred front, att göra rätt saker och medvetna val. Vi behöver fundera på varför vi har för mycket hetta i kroppen, inte bara ta 3 alvedon och köra ett tag till.

Jag tror det är viktigare än någonsin idag att se till helheten. Sjuktal skvallrar om att människor har tryckt på den mentala gaspedalen så länge att kroppen till slut har klappat ihop. Många är vi också som varvar motorn för hårt, utan att dra oss hela vägen till fysisk kollaps, och kanske tror att vi klarat oss. Men sett till den hela människa, hur mår vi då?

Österländsk visdom

Det som B gör kallas av vissa för pseudovetenskap, att det är kvacksalveri och inte på riktigt. Jag vet bara att jag mår bra och det är på riktigt. Jag mår bättre än vad jag hade gjort om jag inte träffat B. Jag vet att vi fortfarande har en bit kvar för kroppen och knoppen och stanna kvar i det ”nya” som är rätt, och inte halka in i gamla mönster. Så anledningen till att jag fann mig själv fnissnödig med B som tryckte på min kindmuskel var att B ser hela människan. Och nog fick jag upp mitt ben 1 decimeter till i sidled efter 5 minuter när B tryckt klart.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *