Energi

Jag finns här!

Jag läste Pelle Blohms krönika ”Det går inte att fly från verkligheten” i dagens NA. Han berörde det här med att verkligheten kan göra en nedstämd just nu, men att det inte går att fly från den och isolera sig i sin filterbubbla. Han satte fingret på något jag själv har funderat på. Blohm skriver:

Min spontana reaktion är att plocka bort dom, jag vill varken se eller läsa. Men det vore att hoppa in i filterbubblan och gömma sig vilket känns som att man sviker och lämnar ansvaret till andra. Vad ska jag försöka göra för att inte tappa hoppet helt?

Hösten 2015 slutade jag lyssna på P1. Jag kunde inte lyssna på alla dåliga nyheter, larm, kriser, kaos och arga människor som ringde in för att spy ut sin frustration. Det drog ner mig och gjorde mig nedstämd. Så jag stängde av och bestämde mig för att ta in mina nyheter genom dagstidningar. Jag gjorde det för att ha energin till att möta dagen och människorna däri, ge dem mitt bästa jag och vara förändringen jag vill se i samhället.

Jag fortsätter att fokusera min energi för att vara mitt bästa jag när jag går ut genom ytterdörren. Jag fortsätter jobba med att vara förändringen jag vill se i samhället när jag möter mina medmänniskor. Jag säger till mig själv att det är viktigt att inte tappa på tron på mig själv och vad jag kan göra för att göra världen till ett bättre ställe. Jag ser rädsla slå klorna i människor som gör att dörrar stängs, blickar blir misstänksamma och ord som ”vi” och ”dom” blir vanliga. Jag ser rädsla bli hat som frodas på nätet och gör att människor sämsta sidor kryper fram i dagsljuset. Var är samtal om våra olika sätt att se på verkligheten och var vi kan mötas i den? Det finns ett meningslöst fokus på att någon har rätt och någon har fel.

Det finns ”en sanning” och det är min, jag är inte intresserad av din. När argumenten inte finns eller räcker till för att hävda att min sanning är sannare är din, då kommer tjuvknepen och härskarteknikerna fram. Kan jag inte förklara varför min sanning är sannare är din, då kan jag säga att du är ful istället. Ett enkelt sätt att skifta fokus till en monolog som jag inte tänker släppa in dig i och slå undan benen på dig som säger att min värld inte är på riktigt. Nättroll hemsöker oss på nätet och vill fösa in oss i filterbubblor så vi retirerar och lämnar fältet öppet. Eskilstuna-kuriren gjorde en granskning om hur den svenska trollfrabriken är organiserad, jag rekommenderar dig att läsa den. En skildring av hur rädslan organiserar sig och slåss med hat för att skrämma in oss i en tyst filterbubbla.

Martin Luther King Jr sa:

Those who love peace must learn to organise as effectively as those who love war. /De som älskar fred måste lära sig att organisera sig lika effektivt som de som älskar krig.

Så hur kan vi möta rädslan och organisera oss med mod och medkänsla för våra medmänniskor? Ett viktigt initiativ är journalisten Mina Dennerts #jagärhär. Människor som sluter upp och möter nättrollens rädslor genom att samtal om sakfrågor, möta rädsla och hat med empati och medmänsklighet. Jag har med i gruppen och beundrar alla civila riddare som oförtrutet kämpar för att rädslan inte ska härja fritt och få människor att isolera sig och hoppas att den smittsamma rädslan ska dra förbi deras dörr.

Tack alla civila riddare för att ni finns!

Jag funderade på hur jag skulle dra mitt strå till stacken. Jag har fortfarande inte slagit på P1 eller känner att jag är modig i varje kommentarsfält som jag ser. Men jag tar diskussioner, ställer frågor, försöker lyssna och förstå. Sen har jag bestämt mig för att också ta mig tid att skriva ett mejl eller berätta för människor som är modiga och tar ställning vad bra jag tycker det är att de gör det. Så låt oss stötta och tala om för varandra när vi gör viktiga och modiga saker. Hjälp de civila riddarna att hålla modet uppe, de kan behöva ett uppskattande ord så de orkar kämpa imorgon också. Tala om att jag tycker det du gör är bra, fortsätt kämpa. Jag finns här, och jag håller på dig!

Jag avslutar med att bjuda på Maxida Märak med låten ”Mitt största fan”. En berättelse om ett nättroll som smög i hennes skugga och som hon drog fram i ljuset.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *