Utveckling

Ta det lugnt

I fredags utfördes ett vansinnesdåd i Stockholm. En person stal en lastbild och försökte meja ner och döda så många som möjligt på Drottninggatan. Färden slutade med en krasch in i Åhlénshuset. 4 personer fick sätta livet till, 15 personer beräknas skadade. Stockholm stängdes av och kollektivtrafiken stod still. Människor vallfärdade till fots för att ta sig hem och solidariteten tog form under #openstockholm. Polisen har gripet en misstänkt gärningsman. Personer har lämnat blommor på platsen för att hedra de drabbade och till polisen för sina insatser.

Det finns tankar som kommer till följd av en sån här händelsen. För det första går mina tankar ut till de som drabbades av personliga tragedier, där en anhörig aldrig kom hem. Sen till de personer som skadades och kanske kommer ha psykiska och fysiska men av detta. Själv skulle jag åkt upp till Stockholm för att hälsa på vänner under helgen, men valde att ställa in – inte för att jag är rädd, utan för att jag inte tror det hade varit en bra idé att försöka ge sig på kollektivtrafiken med att åka tåg. Det finns många personer i Stockholm som vill hem, bättre att prioritera dem.

Vad jag framför allt tänker är: ta det lugnt. Det som kommer hända härnäst är ännu viktigare. Jag såg en rubrik flimra förbi, vem som skrev den kommer jag inte ihåg. Men jag kommer ihåg rubriken om att det är nu vi väljer vilka vi är. Väljer vi att låta hatet och rädslan styra våra liv och skrika högt? Eller låter vi solidaritet, medmänsklighet och omtanke få fortsätta att vägleda oss i livet och dagen?

Terror kommer ut latin och betyder ”rädsla” och ”fruktan”. Wikipedia skriver att terror ”avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar.” Intressant är att artikeln nämner att en terrorist av den andra parten (terroristerna) kan ses som frihetskämpar. Nelson Mandela har varit märkt ”terrorist”, kanske inget någon skulle kalla honom idag?

Poängen är att om vi låter rädslan styra våra liv så har vi förlorat. Det finns inte längre någon ”kamp mot terrorismen” som vi för, vi har redan kastat in handduken. Kampen finns inte på något diffust plan som bara regeringen ska driva. Kampen finns i allas vår dag och vårt ansvar som individer. Den kamp som inte låter rädslan för det okända och allt ”som eventuellt skulle kunna hända” ta över vårt liv och få oss att stänga dörren, släcka lyset och dra ned gardinerna.

För de personer som befinner sig i krigshärjade land är det en vardag att leva nära rädslan och hatet som driver människor i krig mot varandra. Men det finns en vardag där också, även om den handlar om att kanske finna mat för dagen och hålla sina barn vid liv. Även om något är annorlunda idag, så är det ändå en helt vanlig söndag i Sverige. Solen gick upp idag också, fåglarna kvittrar och livet går sin gilla gång.

Imorgon är det måndag igen, så ta det lugnt och låt livet gå vidare. Det här kommer också vara historia en dag, precis som med Breivik, bomben i Madrid eller vad vi nu vill göra för jämförelse som skett nära eller långt bort i tid. Så dra upp gardinen, tänd lyset, öppna dörren och gå ut i solen. Se människan bredvid och ge hen ett leende, det är så vi kämpar mot terrorismen och vinner, varje insats är avgörande!

Möt människor i vårsolen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *