Utveckling

Pennan över svärdet

Jag såg ett klipp med utbildningsaktivisten Malala Yousafzai som nyligen fick ta emot ett kanadensiskt hedersmedborgarskap av Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Malala har blivit känd genom sig att aktiva arbete först flickors rätt till utbildning i Pakistan under talibanstyret. För det blev hon måltavla och sköts 2012 i huvudet av en taliban på vägen hem från skolan. Malala överlevde och lever nu i England till följd av hotbilden som finns mot henne i hemlandet. 2014 blev hon den yngsta någonsin att få Nobels fredspris.

Så jag bestämde mig för att påskens läsning skulle bli hennes bok ”Jag är Malala: flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna”. Halvvägs igenom boken väcker den många tankar. Att pennan är mäktigare än svärdet blir väldigt tydligt, eftersom den starkaste vapnet mot någon eller en gruppering som vill styra genom likriktning är det kritiskt sinnet. Det sinnet som kan fråga, ifrågasätta och dra egna slutsatser. För att strömlinjeforma människor kan tankar inte sticka ut och sinnen tycka annorlunda. Att kunna läsa och skriva är ett effektivt sätt att minska möjligheterna för människor att själva läsa vad som står i Koranen, i Bibeln, i brottstatistiken eller vad det nu är för källa vi hänvisar till för att hämta kraften i argument.

Säga vad vi vill om det svenska skolsystemet, men jag är stolt över allas teoretiska möjlighet till utbildning från förskolan till universitet. Sedan har inte alla svenskar en praktisk möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen som erbjuds, men det är en annan diskussion och ambition att jobba vidare med. Personligen tyckte jag det var sorgesamt när det inte längre var möjligt för utländska studerande att fritt kunna läsa vid ett svenskt universitet. Idag är det möjligt genom stipendium som finns eller om du väljer att betala vad det kostar att studera vid ett svenskt universitet. Jag tänker inte heller fördjupa mig i den diskussionen. Min poäng är att vår möjlighet till bildning och utbildning är en fantastisk skatt och ett oerhört privilegium. Jag tror det är en av de största tillgångarna till vårt välstånd idag.

Kunskap är makt och ansvar. Makten att styra över våra egna tankar och ansvaret i det kritiska tänkandet. För mig blir det tydligt när jag läser Malalas skildring i hur talibanerna långsamt vann mark i Pakistan. Med anledning av den bomb som USA valde att släppa i Syrien och Malalas berättelse om hur även krig och våld med ”gott uppsåt” via västvärlden kan användas, är jag inte det minsta övertygad om hur krig kan leda fram till fred.

Kalla mig idealist, men jag tror att pennan är mäktigare än svärdet. Därför är rädslan stor för ordet, kunskapen och utbildningen som skolgång ger människor. Och det verkar inte spela någon roll vilket land vi kollar på. Tendensen är att om ledare vill ha ett land där alla tänker så lika som möjligt, så är det ordets makt och kanaler samt utbildningsväsendet som är måltavlor. Ikväll är det en dokumentär på SVT2 om Malala klockan 21.00. Den kommer att kunna ses i efterhand på SVT Play om du vill. Du kan även köpa eller låna boken om du hellre vill läsa en viktig historia.

Lär mig mer!

Att parafrasera något är att skriva om ett ursprungligt citat med ny andemening, eller att förtydliga ett citat. Jag avslutar med att parafrasera fackföreningsaktivisten Joe Hills  bevingade ord ”Sörj inte, organisera er!”, när att han avrättades för mord, sannolikt på falska grunder och för sitt fackliga engagemang – till att när livet känns obegripligt – ”Sörj inte, utbilda er!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *