Utveckling

Känn dig själv

Grattis alla mödrar på er dag! Detta är dagen då vi alla tänker på våra mammor, oavsett om de finns i livet eller ej. Att vara mamma eller inte är något som en del väljer att vara, andra väljer att inte bli mamma och så finns det de som inte har något val. Få saker är kanske så förknippade med kvinnan som moderskapet, förmågan att bära och få barn. Och ändå så vet vi väldigt lite om förutsättningarna för att få barn, och då pratar jag inte om att partnern är ett mysterium. Jag pratar om fertilitet och menscykeln.

Jag tog en morgonpromenad och lyssnade på podden Hälsosant med Carolina Werling. Det finns många bra avsnitt där som jag håller på att lyssna igenom med ojämna mellanrum. Idag blev det avsnitt #59 Förstå din menscykel en gång för alla, #60 Syntethormonella preventivmedel  och #63 Fertilitetsförståelse. Det var Jenny Koos som gästade i alla avsnitt och pratade om ett av de naturligaste cyklerna vi har i kroppen. Även om mensen inte alltid är önskvärd så är den ett tecken på att det är fridens liljor på insidan. När den försvinner, uteblir eller är oregelbunden så är det ett lika säkert tecken på att det inte är som det ska på insidan. I avsnitt #59 nämner Jenny att vi kan se på menscykeln som ”kvinnans 5:e livstecken”.

Jag började lyssna av nyfikenheten då jag vet med mig att balansen på min insida inte riktigt är balanserad ännu. Jag konstaterar att det där med menscykeln är något jag hade ett väldigt vagt begrepp om. Vad är det egentligen som händer i våra komplexa kroppar under ett månvarv? Och det finns intressanta poänger i att vi kan vara fertila i max 6 dygn, under de mest gynnsamma förutsättningarna – är det då en bra idé att konsumera hormonella preventivmedel som trycker undan, dämpar eller slår ut fertiliteten helt?

Efter att ha betat igenom olika preventiva alternativ med följderna av det (kopparspiral inkluderat) så tror jag inte det är en bra idé. När jag lyssnat på vad Jenny berättat så blev jag ännu mer övertygad om att det inte var en bra idé för mig. Vad och hur vi väljer i livet är upp till var och en att bestämma. Men att göra val när vi inte har en grundläggande kunskap, är det en bra idé? Jag log för mig själv när jag lyssnade på den kritiken som Jenny levererade till sexualundervisningen, vården och preventivmedelsindustrin. Humor och galghumor brukar vara mitt sätt att hantera situationer som jag tycker är dråpliga eller beklämmande. Det är bättre att skratta än att gråta, enligt mig i alla fall.

Det fick mig att fundera på hur avskärmade vi är från våra kroppar? Just i detta ögonblick skulle jag säga att jag är väldigt närvarande och känner min kropp. Efter ett dubbelpass på Friskis och lite gym på det har jag jordens träningsvärk i mina core-muskler, så just nu känns insidan på min kropp väldigt, väldigt mycket. Men jag inser också att det finns mycket självkännedom kvar som jag har att göra.

Ett tips i all enkelhet är att lära mer om fertilitet så här på mors dag. Oavsett om du är dotter, mor eller partner. Har du redan stenkoll? Extra grattis 🙂

Mor och far och jag

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *