Inspiration

Föreställ dig

Om du kan se det, så kan du bli det. Det ligger mycket i den meningen, att ha en förebild gör det möjligt för oss att se vad vi vill bli eller sträva efter. Det kanske inte låter så viktigt, att ha förebilder. Men det kan vara mer betydelsefullt än vi tror. Jag var på bio denna vecka och hade beslutat mig för se Wonder Woman. Jag tycker det är roligt att se filmer eller läsa böcker med starka kvinnliga protagonister eller karaktärer, och så är jag förtjust i berättelser som bygger på de tecknade seriernas värld.

Jag var nyfiken på vad Wonder Woman skulle vara för film. Jag hade läst lite recensioner och kommentarer från andra som hade sett den och de var positiva till filmens innehåll och budskap. En del pekade just på den starka kvinnliga karaktären och hur hon både stod för sig själv och inte levde för någon annan. Jag läste en kommentar från en förskola, eller om det var en skola, där barnen fått henne som en förebild, killar såväl som tjejer. Just det är intressant, om barn i ung ålder har förebilder av blandad karaktär och inte bara en stereotyp av till exempel manliga actionhjältar. Vad gör det för framtiden?

Det var en befrielse att se en stark karaktär som inte föll in i gamla stereotypa mönster och föreställningar. Det var en karaktär som var stark rakt igenom och verkligen stod för sig själv. Utan att spoila något ur filmen för den som kanske inte har sett  den så var det en scen i mitten av filmen där jag drog efter andan på insidan och funderade om  Diana Price, aka Wonder Woman, skulle behålla sitt initiativ och ledning. Eller skulle den manliga karaktären ta kommandot över situationen?

Jag kunde pusta ut. Hon tappade inte ledningen, de möttes som jämlikar i scenen utan att någon behövde tappa mark till förmån för någon annan. De manliga karaktärerna som var med i filmen fick sin plats och stöttade upp Wonder Womans karaktär, men de tog aldrig över utan hon kunde vara den hon var hela vägen igenom.

Jag trodde inte att jag skulle reagera riktigt som jag gjorde. Jag visste förutsättningarna och historien. Ändå så fann jag mig påverkad av storyn. Den höll måttet och utan ursäkter fick Wonder Woman vara just Wonder Woman hela vägen utan ett be någon om ursäkt eller göra eftergifter på hennes karaktär. Och det var uppfriskande på något vis. Jag kom att tänka på barnen som hade tagit intryck av henne och jag kan förstå varför.

Det finns verkligen en poäng i att ha förebilder, för om du kan se det så kan du tro på att det finns. Och om något finns så kan du skapa dig din verklighet av det.

Förebilder – att se vad vi vill vara

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *