Utveckling

Tankens kraft

Våra tankar är oerhört kraftfulla. Jag brukar säga att allt börjar och sluta i huvudet. Det enda som jag skulle vilja påstå att vi alltid har makt att förändra är våra tankar. När vi förändrar våra tankar kan vi också börja förändra vår situation om vi vill. Våra tankar är kraftfulla nog att göra oss ordentligt illa, likväl som de kan lyfta oss ur tunga situationer.

Det är fullt möjligt att ha sönder oss på insidan om vi låter tankar löpa amok. Det är så finurligt ställt i kroppen att vår hjärna inte förstår skillnaden på konkreta hot (vi blir rånade) och abstrakta hot (kommer pengarna att räcka den här månaden). Båda situationer skapar stress och göra vår kropp på alerten, redo att fly eller slåss, och om stressen är riktigt illa sätta oss i ett ”frys”-läge där vi bara stänger ner och slutar fungerar (spela död). Fördelen med det konkreta hotet är att det blir tydligt när hotet har försvunnit och vi kan slappna av. Naturligtvis kan vi få andra typer av men och trauman av en sån situation, men den är tydlig konkret.

När vi går och oroar oss med skavande tankar och dåligt samvete så skapar vi stress. Men det kan vara en lurigare typ av stress. Den är lågintensiv och ligger mer i utkanten av vårt liv och tuggar i sig vår livskvalitet. Dåliga samveten, känslan av att inte räcka till, frustationer över att det inte blir som vi har tänkt oss, alltid ila och aldrig vila från krav, sociala media, mejl… och dessutom var kaffet slut imorse, hur ska jag överleva dagen?!

Det kluriga med den lågintensiva stressen är att den ligger som en spindeltråd över oss. Inte riktigt märkbar, men ändå en känsla av att det kliar någonstans och får jag bara sova en natt så blir det nog bra igen. Eller en kaffe så är jag på banan igen. Eller kanske kolla flödet om det har hänt något på Facebook. Stressad? Nejdå, du vet hur det är, det är bara lite mycket just nu.

Vår kropp och vår skalle är inte gjord för att leva i ständig stress om vi vill ha ett gott liv. Det som händer när vi är i en stressad situation, kort eller långvarig, är att kroppen stänger ner andra system så alla energi går till att vi är på alerten, redo att fly, fäkta eller falla döda ner. Kroppen anser inte det är idé att prioritera vår fortplantningsförmåga om vi ska behöva fly för våra liv. Och vad ska vi med empati till om vi eventuellt behöver slå ihjäl hotet?

Så vi kan utifrån negativa tankemönster och stress skapa väldigt stor skada på vår insida. Vi kan också skada andra mer eller mindre när vi är stressade och sitter fast i tankemönster. Alltifrån att vi slarvar i trafiken till att vi inte bryr oss om våra medmänniskor och tar ut vår stress på människor som står oss nära.

Det börjar och slutar i vårt huvud. Vilka tankar vi har formar hur vi lever våra liv och det vi har haft sönder kan vi också laga och läka om vi bryter tankemönster. Kan vi tänka oss trasiga så kan vi också tänka oss hela. Något jag tycker är intressant är så kallad placebo-effekt. Det kan handla om att i en behandling så får person A ett piller som innehåller ämnen som ska hjälpa mot till exempel en sjukdom, eller vara förebyggande. Person B får ett sockerpiller, utan dessa ämnen. Men vet inte om det, utan tror att det är på riktigt.

När person A och B har ätit sina piller ett tag så sker en utvärdering. Ibland visar det sig att även om person B fick ett sockerpiller så har B upplevt en förbättring. Det här tycker jag är intressant eftersom just person B:s upplevelse avskrivs som placebo-effekt och att det inte är på riktigt.

Om person B upplever en förändring och förbättring, hur kan det inte vara på riktigt? Om vi berättar för B att hen fick ett sockerpiller då? Det kan vara så att person B känner sig lurad och kommer fram till att hen inte alls mådde så bra när det kom till kritan. Genom att styra om B:s tankar från att ”du äter något som kommer göra dig gott” till ”det du har ätit har ingen verkan” så har vi effektivt avstyrt alla idéer om att B känner sig bättre. Men om vi inte sagt något till B? Om B mår bättre, då är det väl så det är?

Tänk, tänk, tänk

Våra tankar är oerhört kraftfulla och det enda vi alltid har möjlighet att styra över, vare sig vi vill ha det ansvaret eller ej. Så med tanke på oss själva, tänk med omtanke på vilka tankar som far igenom huvudet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *