Energi

Hantera ett val

Välj ett liv. Välj ett jobb. Välj en karriär. Välj en familj. Välj en stor jävla TV. Välj tvättmaskin, bilar, CD-spelare och elektriska burköppnare. Välj god hälsa, lågt kolesterol. Och tandläkarförsäkring. Välj återbetalningsplaner med fast ränta. Välj ditt första boende. Välj dina vänner. Välj bekväma kläder och matchande bagage. Välj en leasad kostym i tre delar i ett jävla urval av material. Välj DIY och fundera på vem du är en söndagsmorgon. […] Känner du igen listan? Det är en fri översättning av inledningen till filmen Trainspotting (1996).

Våra liv är fulla av val, stora som små. Välj ett liv eller välj en tvättmaskin. Valen är olika stora och olika viktiga, men gemensamt är att ett val alltid kostar vår energi. Vi väger ett eller flera alternativ mot varandra, innan vi bestämmer oss för att äta en Magnum Classic och gifta oss. Ibland är det enkelt att bestämma sig för att tillbringa livet med en människa, och det kanske inte är så svårt att bestämma mig för att Magnum Classic ändå är en trotjänare som inte gör mig besviken.

Men rätt vad det är kommer det ett svårt val. Vill jag verkligen fortsätta vara gift med den här personen? Är det här verkligen en arbetsplats jag vill vara på? Vad ska jag studera? Ska jag flytta till en ny plats? Ska jag börja om eller fortsätta? Vi grubblar och funderar, stirrar ut genom fönstret, snurrar runt i sängen under sömnlösa nätter, pratar med våra närmaste, diskuterar med chefen, läser bloggar och artiklar och tänker lite till. Vad ska vi egentligen välja? Tänk om vi har missat något och väljer fel? Det kanske är lika bra att vi skjuter upp beslutet ett litet tag till, så vi verkligen väljer rätt. Det är ju så knepigt att välja rätt.
De flesta av oss har nog känt så här någon gång, eller kanske flera gånger. Jag har själv grubblat mycket fram och tillbaka med jämna mellanrum för att försöka komma fram till om jag valt rätt eller fel. Sen såg jag av en händelsen ett TED-Talk med filosofen Ruth Chang som helt vände upp och ner på hur jag såg på det där med svåra val.
Grejen med svåra val är att det inte finns vare sig rätt eller fel. Om det fanns ett rätt eller fel val att göra, så vore det inte ett svårt val. Om det finns ett rätt eller fel så är det ett lätt val, vi vet att något är rätt och det andra är fel. Så varför är inte svåra val rätt eller fel?

Det vore inte ett svårt val om det fanns ett rätt eller fel, det är därför de är svåra. Vi vet att både A och B har sina fördelar och nackdelar, kanske väger de väldigt lika också. Vad vi kan se är att om vi väljer A så blir det här sättet och väljer vi B blir det på det där sättet. Så det handlar inte om att göra ett val mellan rätt och fel, det handlar om att vi slutligen beslutar oss för att vi tror att B är det bättre alternativet, även om A också är ett bra alternativ.

Vägval i livet 
Ibland kan vi bli nervösa för att vi är rädda att vi kommer ångra oss för att vi valde B. Det vi bör komma ihåg 3 månader senare när vi kanske ser resultatet av att vi valde B, det är att vi inte ska klandra oss själva. Tänk inte ”Nej, nu valde jag fel i alla fall!”. När vi valde alternativ B så gjorde vi det utifrån allt det vi visste där och då. Hade vi vetat det vi nu vet 3 månader senare om vad resultatet av alternativ B hade vi kanske valt alternativ A trots allt.
Poängen är att det både är lönlöst och inte snällt mot oss själva att klandra oss för något vi inte vet. De flesta av oss inte har lärt oss att se in i framtiden så kan vi bara ta beslut utifrån vad vi vet i det ögonblicket. Därför bör vi se svåra val för vad de är, något som varken är rätt eller fel, bara olika möjligheter som vi får ta ställning till. När jag kom på det tyckte i alla fall jag att de svåra valen kändes lättare, eftersom jag inte kan göra fel…

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *