Energi

Klara dagen

”Slår du dig själv?!” En av mina vänner kom fram och knackade mig på axeln där jag satt och blundade medan jag genomförde en teknik jag lärt mig den senaste veckan. Jag öppnade ögonen och skrattade när han också skrattade och kollade frågande på mig. ”Nej, jag lugnar nervsystemet och stressar ner efter träningen”, svarade jag med ett leende.

Min hjärnas tankar rör sig på väldigt olika ställen, den befinner sig inte alltid i nuet. Ibland är de i något som hände för väldigt länge sedan. Ibland föreställer sig min hjärna alla möjliga saker som skulle kunna hända i framtiden, eller inte alls. Med andra ord är mina tankar och min hjärna rätt rörliga. Tiden är inte kronologisk när de får bestämma. De hoppar glatt mellan möjlig framtid, nu och det som har varit. Ungefär som Charles Dickens julspöken.

Så jag håller på att lära mina tankar och mina hjärna att släppa taget med jämna mellanrum. Tagga ner. Ta en paus. Stanna upp och lukta på blommorna. Kom tillbaka till nuet och låt allt det andra vara ett tag. Jag håller också på att lära mitt nervsystem att ta det lugnt efter träningen eftersom hård träning kan vara stressande för kroppen. Nu tränar jag inte hårt som i pulshöjande träning, jag tränar mer och mer skonsamt men med stor effekt för att vara snäll mot mina binjurar. Har du någonsin kört en rörelse i slow motion? Det är extrem effektivt för optimal kontakt med musklerna och skonsam träning för kroppen, det kallas Slowburn.

När jag genomför min rutin som kallas Tap Out Daily så lugnar jag nervsystemet och landar i ögonblicket. Det är en teknik för att landa i nuet och ta en snabb mental dusch på insidan för att fräscha upp sig. Jag gör den ibland mellan olika arbetsuppgifter då jag behöver sadla om, tagga ner på kvällen för att sova eller bara rensa skallen och fokusera.

 Jag förklarade för min vän att det var med största omsorg som jag satt och knackade på mig själv. Det var alltså inte ett självskadebeteende. När det kommer till kritan är vi biologiska varelser och den biologin går att arbeta med på väldigt logiska sätt, om vi bara vet var vi ska knacka på.

Så om du ser mig sitta med stängda ögon och dutta med fingrarna på lite olika punkter på kroppen så vet du att jag håller på att ta en mental dusch. För att ta hand om oss själva behöver det inte vara stora eller komplicerade saker som tar tid eller omständliga. Ibland räcker det med att träna lite i slowmotion eller knacka på nervsystemets punkter.

Jag gör mig nu redo för att åka till Kina under två veckor. Det kommer bli paus här på bloggen och nästa inlägg kommer 1 oktober. Men det blir inte paus med slowburn-övningar och mina Tap Out Daily, de hjälper mig att må gott både insidan och utsidan, var jag än är i världen.

Klara dagen var du än är

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *