Utveckling

Sanningen i vitögat

Kan du se en person i ögonen? Jag har varit på kurs i fyra dagar nu för att börja min väg till att bli individuell tränare i gymmet på Friskis och Svettis. Utbildningen innehöll många typer av moment, en övning var att under tystnad kolla varandra i ögonen. Har du funderat på vilken skillnad det kan göra med en blick och nick, en människa som ser dig och bekräftar dig. Välkommen, jag ser att du är här.

Den här övningen var lite annorlunda eftersom den innebär att halva gruppen stod stilla på ett led och den andra halvan roterade efter en stund. Så sammantaget mötte jag blicken hos knappt 20 personer. Ögonen är själens spegel är ett uttryck, kanske är det därför det kan kännas naket att möta blicken hos en person. Kommer jag att se något? Vad kommer jag att se? Eller kommer jag se mig själv? Jag bestämde mig för att vara trygg i att möta någon annans blick, inte vika undan eller börja fnissa. Bara titta på personen och se vad jag såg.

Vad såg jag, förut om en massa ögon? Det kanske inte var så mycket vad jag såg som känslan det gav. Ett möta någons blick och stanna kvar i den var en intim känsla, en väldigt intim känsla. Att vi inte behövde säga något till varandra var en skön känsla, det gjorde det lättare att hänge sig åt den intima känslan och stanna kvar i den. Det behövdes inte tomma fraser eller halvgenerade skratt för att bryta den känslan som just skapats ur en lång ögonkontakt.

Att se en person i ögonen kan vara fruktansvärt obekvämt för en del. Vad det beror på kan ha olika orsaker och vad vi har varit med om. Känner jag mig utmanad när någon ser på mig? Är min position hotad? Vad vill ögonen som söker min kontakt? Hur länge en person är bekväm med att möta en blick, om alls, är ytterst individuellt. Vi har alla en bakgrund, historier och upplevelser som gör att vi reagerar olika på människor som ser oss i ögonen. Kanske vill jag inte ens att du ska se mig.

Tänk att en så enkel sak som att se en person i ögonen kan vara så laddad. Skyggar vi inför de sanningar som kan dyka upp i vitögat? Vill vi inte se oss själva eller är vi inte trygga nog i oss själva för att se en annan person i ögonen? Oavsett om vi vill stirra andra personer i ögonen eller inte, så finns det alltid utrymme för en blick och nick till våra medmänniskor. Ett alldeles utmärkt sätt att se en annan person och förklara att jag inte är det minsta farlig och säga ett tyst hej. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *