Inspiration

Lätt att leva

”Allt känns så lätt” sjöng Uno Svenningsson igår i programmet Så Mycket Bättre. Han gjorde en tolkning av Sabina Ddumbas låt ”Effortless. En låt som handlar om hur lätt livet känns när vi mår bra. Vi har flow, saker flyter på och det finns en mening med allt. Vi konstaterar situationer, inte problem. Vi funderar på hur vi ska lösa situationen, inte vanka av och an framför problemet, fundera hur stort det är och hur omöjligt det är att hantera. Så kan en mening med livet vara att göra vårt bästa för att må bra?

Tänk om alla människor gick omkring om mådde bra hela tiden. Vilken intressant värld vi skulle ha. Tänk om vi har som utgångspunkt att om en människa ser negativt på livet, på situationer och på samhället, är aldrig nöjd, klagar på allt och alla så mår hen inte bra. När vi inte mår bra, inte har fått sova och vilat oss ordentligt, då finns det ingen sak som är liten nog. De allra enklaste sakerna som att hitta nycklarna eller skriva det där mejlet kan kännas som hinder högre än Mount Everest. Vill inte, kan inte, orkar inte, vågar inte och tänk om…

Visst, det kan vara en utmaning att må bra varje dag. Det finns stunder i livet som är lättare än andra, dagar då mörkret är kompakt och det är synd om människorna. De dagarna måste också finnas och vi behöver inte vara rädda för dem. Det vi kan göra är att ta oss an dem och våga må dåligt, så vi kan må bra igen. Att inte våga må dåligt är att inte våga må bra. Att inte våga ta sig an det som kommer är att befinna sig någonstans i mitt emellan. Vi mår inte riktigt dåligt, men vi mår inte heller riktigt bra.

Om människor omkring oss mår bra när vi mår dåligt, så kan vi också hjälpa varandra. Vi kan turas om att låna en axel att gråta mot eller ett öra att lyssna eller en hand att hålla i.

Jag tror det är värt att göra sitt bästa för att må så bra jag kan varje dag. Ju bättre jag mår, desto enklare blir allt och jag tycker världen är ett bättre ställe. När jag möter människor som far ut på olika sätt, säger negativa saker eller beter sig på destruktiva sätt så brukar jag fundera på hur den människan mår och varför den gör det. Det brukar ge mig intressanta perspektiv och påminna mig om att när en person säger eller gör något som jag reagerar på, så handlar det inte alltid om mig. Det handlar om att personen inte mår bra, och så råkade jag bli måltavla för det måendet.

Är det schysst att låta andra människor få ut för att jag inte mår bra? Nej, det tycker jag inte, men det är sånt som händer som när vi inte mår bra. När vi mår bättre kan vi också se det och känna att det vi sa eller gjorde inte var helt bra, så kan vi be om ursäkt. Men tänk om lösningen på all världens problem var att vi människor tog hand om oss själva och varandra, så vi mådde bra. Jag tänker nyfiket på hur samhället och världen skulle se ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *