Inspiration

Gott nog

En tävling där alla är vinnare, även om någon vinner lite mer eftersom det trots allt är en tävling. Ungefär så är tankesättet i musiktävlingen Musikschlaget. Musikschlaget är en melodifestival med mening, en tävling som arrangeras av musiker med funktionsnedsättning för musiker med funktionsnedsättning. Jag åkte upp till riksfinalen i Sundsvall för att se de 10 finalisterna som kom från Lund i söder till Umeå i norr.

Väglaget var underkylt med den charmiga blandningen av snö och regn när jag klev av tåget i Sundsvall. Jag hasade mig bort till hotellet, checkade in, bytte om och tog mig sedan ned till festen. Jag hittade en person som jag kände igen vid borden och slog mig ner. Vi satt och pratade lite om tävlingen. Hon hade själv deltagit tidigare år, men den här gången kom hon som publik för att heja på sina kollegor som ställde upp.

Har du någon favorit, frågade jag. Nej inte direkt, svarade hon. Det är roligt att bara vara här och jag har sagt åt de andra att de ska njuta och ha kul nu. De andra kollegorna som var med och tävlade den här gången hade, precis som hon, varit med och tävlat tidigare. Jag tänkte hennes svar och meningen med Musikschlaget. Det fanns något befriande sympatiskt i det hela. Det är klart att vi ska kunna tävla i saker och ha målsättningar om att vinna, men det finns också en poäng i att kunna njuta av resan och göra sitt bästa på vägen.

Det är så lätt att glömma bort att allt vi kan göra är vårt bästa, mer är faktiskt inte möjligt. Ibland strävar vi efter perfektion och att det bara är bli bäst som räknas. Vi glömmer bort att göra vårt bästa, för det är gott nog. Vi vill bara vara bäst, för vi har fått för oss att det är det enda som räknas.

Alla som deltog, tror jag, gjorde sitt bästa. Av 150 bidrag till de olika deltävlingarna så var det alltså 10 finalister som gick vidare. Är det en tävling kan bara en vinna, utifrån vissa givna kriterier. Det var alla finalisters kväll, de fick sin stund på scenen och en intervju i Green room. De fick stå på scenen, ge sitt allt och göra sitt bästa. Slutligen utsåg juryn Kenneth Heino från Umeå med låten ”Jago” till vinnare. En låt som jag uppfattade var självbiografisk. Först trodde jag den syftade till uttrycket ”jago”på dalmål, som är en sammandragning av jag också. Det visade sig att Jago syftade på Shakespears pjäs Othello, där Jago är den förrädiske vännen till Othello. Det var alltså en sång med helt andra djup som handlade om vänskap, manipulation, svek och att brottas med sin egen identitet.

Det kanske inte låter som att det inte blev värsta partystämningen med ett sånt tema på låten. Nej, det var ingen partylåt, men det var en stark låt som slog an på helt andra strängar.

Min poäng med mina tankar är att vitsen med att göra sitt bästa är att det inte finns någon ånger. Visst kan vi bli besvikna över att vi inte vann, men vi behöver inte bli besvikna över vår egen insats. För vi gjorde vårt bästa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *