Inspiration

3 punkter från veckan

Idag blir det 3 punkter från veckan som gick, en att fundera på, en som vi kan tro vad vi vill om och en rolig händelse: 

1) Jag var på Örebro Universitet och lyssnade på Nobelpristagarna i medicin: Michel Young och Michael Rosbach. De pratade om den cirkadiska rytmen och upptäckterna de har gjort kring den. Den cirkadiska rytmen är vår inbyggda kroppsklocka på 24 timmar som styr vad som händer i kroppen och när det händer.  Till exempel reglerar den melatonin-utsöndring kvällstid så vi blir trötta och vill gå och lägga oss, och skickar ut kortisol-pulsen på morgonen som får oss vakna, bli hungriga och gå upp. Personligen tror jag det finns mycket att hämta iden cirkadiska rytmen och välja att göra saker när kroppen naturligt är inställd på det. Jag har intresserat mig för kroppsorgansklockan (fritt översatt från ”The Body organ clock) som finns inom traditionell kinesiska medicin. Den bygger på att kroppen och dess organ jobbar i 2-timmarsintervaller. Upplever jag störningar eller symptom under en särskild intervall på dygnet så beror det på en obalans kopplad till berörda organ som har sitt arbetspass då. Säg och tyck vad en vill om detta, men genom att anta ett kroppsorgansklockan är ”sann” så har jag lyckats knäcka en del koder till mitt välbefinnande. Intressant är också att den cirkadiska rytmen bygger på samma principer som kroppsorgansklockan.

2) Jag tycker det är kul med astrologi och läser horoskop. Här ska sägas att det inte är några tombola-horoskop i veckotidningar, utan mer kalkylerade horoskop som bygger på fler aspekter än mitt soltecken. 3-22 december så befinner sig Merkurius i något som kallas retrograd, det ser ut som planeten rör sig baklänges i sin egen bana. När det händer betyder det att vi upplever att saker går långsammare, situationer hamnar i långbänk och vi funderar mer fram och tillbaka. En astrologisida som jag läser med ojämna mellanrum underströk att vi skulle vara försiktiga med att handla elektronik och skicka efter på postorder under den här perioden. Merkurius, som var gudarnas budbärare, styr alla som sysslar med logistik och postgång, men även elektroniska prylar. Så om dina varor inte kom fram i tid med posten eller du köpte en teknikpryl som blev ett måndagsexemplar, då vet du vad det beror på!

3) I fredag mottog Magnus Kindåker Falu kommuns tillgänglighetspris! Superkul och jag är så glad för hans skull. Mange har drivit på med rullstolsdans i Falun, tagit SM-medaljer i rullstolsdans, lagt ett medborgarförslag om bilstöd i Falu kommun, varit aktiv i Handikapprådet/Funktionshindersrådet och det är på hans historia och erfarenheter som vi har gjort ”Handbok – från rullstolsrobot till människa med mening”. Grattis till Mange!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *