Utveckling

Visioner sökes

1984 sjöng Bonnie Tyler in låten ”I need a hero”. Tyler frågar sig i texten var alla goda män har tagit vägen, var finns gudarna och var finns alla gatsmarta Herkules? Jag behöver en visionär. Jag undrar var ledarna med en vision om ett bättre samhälle finns, var finns de som vågar tro och tala för ett perspektiv som sträcker sig bortom nästa budget och var är de som står för medmänsklighet?

Det går bra för oss, oavsett vad vi läser för nyhetsrapporteringar så har vi en stark ekonomi och det går bra nu. För de som har det bra. Trots att vi är rika och har en stark ekonomi så det något som skapar fattigdom och vidgar klyftor i samhället. Kilen slåss in djupare mellan människor när vi pratar om fler kameror, mer poliser, hårdare straff, fler avslag och översyner för kvalitetssäkring (eller att sänka kostnaderna som det i regel betyder).

Det går så bra för oss att vi inte kan kosta på oss att vara solidariska. Det kostar för mycket att tänka på andra. Det är mer ekonomiskt att bara tänka på mig själv. Jag blir sorgsen när jag läser om den långsamma nedmonteringen av den svenska modellen och det svenska socialförsäkringssystemet som vi tror oss ha. Jag blir mer sorgsen när jag hör berättelser om byråkratiska processer som bryter ner människor och slänger ut dem i kylan. Jag måste skratta för att hantera vad jag anser vara en vansinnig syn på människor som enkom siffror i statistiken.

För att begå övergrepp gentemot människor behöver vi i regel sluta se på personer bredvid oss som människor. Det är den andra. Den som är ett hot. Den jag inte känner. Den som jag kan låta förgås för att klara min egen dag. Om det är att namn på en lista, en siffra i statistiken, en person utan ansikte, en knapp att trycka på för att blåsa ut en nation på andra sidan jorden, då är det inte lika svårt. För att gasa ihjäl barn, unga, gamla eller ägna sig åt etnisk utrensning och systematisk utrotning behöver vi drivas av vår egen rädsla och sätta vår mänsklighet i off-mode.

Det är valår och jag söker visioner. Var finns de politiska ledarna som vågar stå för en vision om ett samhälle vi vill ha om 3, år, 5 år, 10 år? Var finns ledare som vågar ge oss en framtidsbild vi kan sluta upp omkring? Istället för att springa efter optionsmätningar och eka en variant av vad någon annan nyss sagt, eller försöka slå varandra i publikfriande budgetar med satsningar som inte får kosta något och åtgärdspaket som sänker människor. Jag börjar utveckla allergiska reaktioner gentemot girighet, kortsiktiga lösningar och protektionistiska murar.

Jag söker dig som också tror på människor och medmänsklighet, som har visioner om ett solidariskt samhälle och idéer om hur vi ska ta oss dit. När jag hittar dig kommer jag vara dig trogen lika länge som du står vid dina ord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *