Inspiration

Livliga kontraster

Jag besökte konstnär och museiintendent Mattias Frisk i veckan. Syftet var bland annat att göra en donation till Mjölby Porslinsrävsmusem, hur den donationen ser ut kommer visa sig om ett par dagar. Dokumentationen av den framväxande donationen går att följa på museets instagram. Till min stora glädje fick jag en tumme-tavla av Mattias, det blir min andra på hans tumme-tema. Den oskyldiga tumme-totten i sin rosa nyans och förvånade tillstånd är krönt med en krona, under överseende av ett allseende öga. Omgiven att törneliknande grenar, mörker och tummar som numera är benknotor sker mötet. Kontrasterna mellan det som är och det som var, ljus och mörker, liv och död, det tidlösa och det förgängliga… det finns många bottnar och kontraster.

Kontrasterna skapar liv och en knorr på tillvaron. I mitt hem finns olika kontraster som skapar liv och lekfullhet i vardagen, enligt mig. Det finns figurer från olika tv-serier och filmer i mjukis-format, men det finns också en dödskalle (i gips). På fönsterbrädan finns krukväxter, men också pixlade piraya-plantor från Super Mario (de röda blommorna med huggtänder som kommer upp ur rör). För att nämna några exempel på hur det går att leka med verkligheten och lägga till element som inte finns i verkligheten, men ändå.

Jag använder kontraster för att liva upp tillvaron. Infoga något som vi inte förväntar oss och som kittlar ett barndomens minne, eller det lekfulla sinne som vi har oavsett ålder om vi bara tillåter det att finnas. Det finns andra kontraster som väcker reaktioner i livet och i tillvaron. Extremväder som ena dagen ger regn och plusgrader, för att nästa dag släppa loss snöovädret och minusgraderna. Extremt rika människor som har pengar hela månaden och mer därtill, extremt fattiga människor som inte har pengar hela månaden och inte nästa heller. Människor som föds under omständigheter som ger dem möjligheter att välja sitt liv, människor som föds under omständigheter och inte fick en chans att ens fundera på vad de ville göra med sitt liv.

Någonting blir väldigt tydligt och lite lätt absurt för mig när jag köper mig en bukett tulpaner till bordet och efter funderingar bestämmer mig för att det får bli röd lök (istället för gul lök) och på vägen ut passerar personen som sitter med sin pappmugg invirad i filtar. Kontrasten. Jag funderar på om jag har något som egentligen kan benämnas som problem i livet om jag sätter det i kontrast till annat. Jag funderar på hur mitt liv hade sett ut om det levdes någon annanstans än här.

Kontraster gör att vi ser saker och situationer mer tydligt. Kanske är det därför som en del människor blir väldigt nervösa av dem. Det blir tydligt när kontrasterna är stora att något är ojämnt fördelat. Det kan bli obekvämt att vara elementet som sticker ut. Om det är obekvämt för det som sticker ut eller för de som observera det som sticker ut, det varierar.

Det finns inga kontraster som är bra eller dåliga. De finns och vi som ser dem sätter dem i ett sammanhang där vi tycker att de kittlar oss till skratt i tillvaron, eller ger oss en fadd smak i munnen och ett stygn av dåligt samvete. Kanske är just vitsen med kontraster att vi kan se tillvaron på ett sätt som annars hade gått oss förbi?

Konstnär: Mattias Frisk

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *