Utveckling

Det var bättre förr

När vår omgivning skakar blickar vi bakåt. En gång i tiden var jag med i Fantasyklubben, en bokklubb nischad på fantasyböcker. I den hade John-Henri Holmberg skrivit en krönika som handlade om tesen att i osäkra tider läser vi mer litteratur som bygger på historiska händelser och fantasy-orienterad litteratur. I positiva och hoppfulla tider ägnar vi oss mer åt framtiden och science fiction, visioner ligger oss närmare till hands när vi har en framtidstro.

För många kan samtiden i detta nu kännas som en skakig plats. Jag känner själv hur det skakar i grundvalarna ibland och hur min tilltro till mänskligheten sätts på prov. Den finns fortfarande, även om den får sig sina törnar med jämna mellanrum. Då är det lätt att drömma sig tillbaka till något vagt begrepp om ”förr”. Hur allting var enklare ”förr” och om det bara var mer som ”förr” idag så borde ju världen bli ett bättre ställe idag. Eller hur?

Eller nej, det kan aldrig bli som förr igen. Det finns en automatisk inbyggd spärr i det, vare sig vi vill eller inte. Det kan inte bli som förr igen. Det kan inte bli som det en gång har varit, för det har redan varit. Tåget har gått och det enda vi kan göra är att vänta på nya avgångar. Vi kan försöka återskapa det förflutna, men det blir aldrig som det en gång var och det vi skapar blir en nytolkning av det som en gång var. Ändå vill vi ibland sticka huvudet i sanden och säga att det blir som förr om jag bara vill det tillräckligt mycket och väntar tillräckligt länge.

Varför får vi för oss att det var bättre förr och längtar tillbaka? Mina tankar kring är att när vi var yngre så var våra världar mindre. Vi visste mindre och därför tyckte vi att vi hade koll på det lilla som vi visste, vad mer finns det att veta? Som barn har vi förhoppningsvis goda minnen om trygghet, värme och kärlek. Världen var inget konstigt ställe och vi tog dagen som den kom. Och vilken 18-19-åring har inte varit övertygad om att det inte finns något mer världen kan lära hen?

Med tiden brukar vi inse att världen är större. Vi inser förhoppningsvis hur mycket det finns att veta och hur lite vi vet i förhållande till allt som finns att veta. I den bästa av världar ger det oss en ödmjukhet och öppenhet inför att det kan vara si eller så, men det kan också var sådär eller såhär, beroende på ur vilken vinkel vi ser det. Så barndomens nostalgi är en anledning till att vi får för oss att det borde vara bättre om idag var mer som förr, tror jag. Allt var ju liksom enklare då.

En annan anledning till att vi får för oss att det var bättre förr, är att vår historia är förutsägbar. Den har ju redan hänt. Det finns en ”facit” på det som har varit. Vi vet hur det gick helt enkelt. Både första och andra världskriget löste sig ju i slutändan, det vet vi idag. Att framtiden känns oroande beror då på att vi idag inte vet hur den kommer bli. Ofta är det ovissheten som skapar oro. Vi kanske tänker på allt som kan skita sig och göder såna scenarion med så mycket energi att de nästa blir verkliga.

Om vi visste hur framtiden skulle bli så skulle vi ju kunna agera eller förbereda oss, tänker vi. Om alla hade suttit med facit i hand 1939 med hur de närmaste åren skulle se ut, så tror jag många människor hade handlat annorlunda. Kanske protesterat mer och stått upp tidigare till exempel. Men ingen får något facit över hur framtiden ser ut. Det enda vi kan göra är att blicka tillbaka för att försöka lära från det som har varit, så vi inte behöver göra om samma typ av saker igen i en nyare variant.

Jag håller på att titta igenom säsong 20 av South Park där Parker och Stone skildrar dessa samtidsfenomen på, enligt mig, sitt sedvanliga träffsäkra vis. Befolkningen har börjat konsumera ”Member Berries” för att orka hantera vardagen. Dessa mysiga bär minns hur mysigt det var förr i tiden, när Star Wars var Luke, Leia och Han. Vad skönt att mysa i minnen, sticka huvudet i sanden och förtränga här och nu.

Member berries i South Park

Var det bättre förr? Nej, jag tror inte det. Det var annorlunda förr, men om något var bättre då i förhållande till nu? Vissa saker kanske vi kan tycka var bättre, inbäddade i goda minnen. Andra saker var inte det, för utvecklingen har gått framåt. Vad vi tycker var bättre eller sämre, spelar inte så stor roll för i samtiden så jämnar det ut sig och det kan ändå inte bli som förr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *