Inspiration

Var är JAG?

En förklaringsmodell över samhället idag eller funderingar kring var är JAG? Mina tankar föll på var är JAG denna söndag. I den kristna traditionen är söndagen vilan och sabbatens dag. Tiden för eftertanke och reflektion. En vecka ligger bakom oss. Vad hände? Vad kände jag? Vad lärde jag mig? Ett frågebatteri som kan hjälpa i att formulera den egna upplevelsen. Idag blir det en tur i filosofiska rummet.

Filosofi är vetenskapernas vetenskap, en metavetenskap enligt mig. Den funderar kring hur andra funderar och hur världen kan vara beskaffad. Vår relativa omvärld, en nyanserad diskussionen, en sammanhållen idé och ett kritiskt tänkande är vad jag behöver rusta mig med för att inte köra fast i andras eller mina egna tankar. Jag hamnade i en synnerligen intressant lunchdiskussion med min vän och kollega som just nu läser en A-kurs i praktisk filosofi.

Hon skulle bena i frågan om kroppen och själen är ett eller delbara och om själen är en del av kroppen eller sin egen. Jag tror det var Rene Descartes (1596- 1560) som var ämne för hennes uppgift. Jag kommer fortsättningsvis använda begreppet ”JAG” istället för själ, men det finns många andra ord som kan användas istället. För mig är det uttryck för samma sak, till exempel ”själen” eller ”medvetandet” eller ”vårt innersta väsen”. Alla livsåskådningar har ett ord för det. Gemensamt är synen på kärnan som är vårt innersta väsen, essens av det som jag tänker på är JAG om jag skalade bort allt annat. Den ursvenska frågan om ”vad gör du/arbetar du med då?” som vi frågar människor för att skapa oss en uppfattning om vilka de är, där vi definierar varandra genom kroppens värv och vårt anletes svett, är det vår identitet?

Vi kan i såna fall ha många identiteter eftersom vi kanske gör mer än jobbar i projekt, kör buss eller fattar beslut som påverkar människor vi aldrig har träffat. JAG:et är det som fortsätter vara du, även om du i morgon vaknade upp i ett tomt vitt rum på ett golv utan ett minne om vem du var igår och vem du är idag. Kommer du ha samma identiteter som tidigare när du börja utforska världen? Kommer det sluta med att du kör samma buss och fattar samma beslut? Kanske, kanske inte.

Åter till köksbordet och mitt svar på frågan att själen (JAG) ryms i kroppen och på så vis är ett, även om själen (JAG) är sin egen odelbara entitet. Kroppen kan inte existera utan ett JAG och kroppen är delbar. Kroppen är en tillfällig farkost för vårt JAG, en årsmodell som är sprillans ny när vi sätter oss i den och som tar oss på vår livsresa från punkt A till punkt B. När vi är framme kliver vi ur och lämnar vår farkost/kropp som då har gjort sitt och är redo för skroten. Vårt JAG strövar vidare. Till vad? Det beror på vad vi själva har för uppfattning händer efter döden. Vi har olika svar på vad som händer med JAG. Den delbara kroppen då? Jag anser att den är delbar till en viss punkt eftersom vi kan förlora en arm, ett ben och så vidare utan att dö.

PC Jersilds bok ”En levande själ” (1980) handlar om hjärnan Ypsilon som amputerats och hålls vid liv i ett akvarium, men är självmedveten och en mer fullständig människa än de av kött och blod som experimenterar med Ypsilon. Ett sinne och ett JAG som bor i det som är kvar av kroppen. För att kunna uppfatta manifestationen av ett JAG så behöver vi i regel en materia (kropp) där den finns för ankar.

 Vårt JAG ska inte förväxlas med vårt sinne. Vårt sinne är knutet till kroppen. Vårt sinne är ett redskap som känner och tänker, ibland känner eller tänker det för mycket. Sånt som skapar lyckorus, ångest eller överanalyserar en situation vi inte vet något om. Vårt sinne skapar fysiska reaktioner i form av känslor. Det händer när vi låter vårt sinne ta över och styra vårt JAG. Detta är vackert formulerat i Eckhart Tolles ”The Power of now/ Lev livet full ut” (1997), en läsning som gav många perspektiv av det vi betraktar som vår verklighet och vårt sinne i förhållande till vårt JAG. Pratar vi genom Daniel Kahnemans termer i ”Tänka snabbt och långsamt” (2012) skulle kropp och sinne kunna vara system 1, det som reagerar utan eller med för mycket tanke, och system 2 skulle vara JAG, det som agerar med insikt och klarhet. En grov skiss i stora penseldrag på hur jag tänker och skiljer de båda åt.

Min fortsatta tankegång i det är att vi idag lever mestadels i vår kropp och vårt sinne. De flesta har liten eller ingen kontakt med vårt JAG när vi lever i besatthet av tiden och var någonstans på färden mellan A och B vi är. Vi lever med fokus på materia och att tillfredsställa vår kropp och vårt sinne. Skapar det en tomhet när vi stannar upp och ser oss omkring? När det finns ett andhål och ett utrymme, eller när världen plötsligt verkar har rasat runt oss? Är det då vi märker att vårt JAG saknas eftersom vi inte har varit i kontakt med det på år och dag? Är det då vi finner oss vakna i det vita rummet och börjar utforska vilka vi är bortom den materian som vi trodde förklarade vilka vi var?

Ska vi bli tiggarmunkar eller en upplyst guru i Indien då? Det kanske är svaret för några, men inte för alla. Min uppfattning har tagit formen att vi skulle må gott av att ha en bättre relation med vårt JAG. Det som är vår inre kärna av lugn, klarsynthet och odelbara identitet. Var den bor i kroppen? Kanske är epifysen (tallkottkörteln) dess plats och det kanske är ytterligare en förklaring till vår bristande kontakt med JAG:et? Sömnvanor som är ur led och för mycket fluor i kroppen bland annat som förkalkar den. En tanke som för mig var ny när jag snubblade över den, men som verkar vara lika urgammal som formulerade idéer om själen och JAG:et.

Det finns så mycket spännande tankar att fundera kring. Tur att det är söndag idag och solen skiner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *