Utveckling

Ett steg i taget

Den här veckan maxade jag i bänkpress igen. Skillnaden från förra veckan, förutom att jag möjligen har blivit starkare sen dess, var att jag inte tog hjälp av någon som passade mig och att jag bröt ner vikten inför det sista steget till max i fler steg. Från en stegvis ökning om 2,5 kg till att öka 1 kg, och 1 kg till innan jag slutligen lade på 0,5 kg och pressade upp 51,5 kg som för närvarande är mitt maxlyft.

Ibland när stegen blir för stora för snabbt i närheten av våra gränser, då hänger vi inte riktigt med. Vi tvekar på vår förmåga, men bryter vi ner det som händer till några fler och mindre steg så går det lättare. Det är ingen konstigt metodik. Den går att använda till allt i vardagen. Bryt ner det som ska göras i mindre steg om steget till slutmålet känns för stort och skapar tvekan.

Jag gör likadant när jag får stora frågor eller uppdrag och frågan är hur vägen till målet ser ut. Jag vet vad vi ska sluta i, vad vi ska uppnå och resultat. Men hur sjutton ser vägen däremellan ut? När målet är tydligt och starten är här, men transportsträckan är diffus då gäller fokus på ett steg i taget. För ibland behöver vi bara sätta igång med det vi har att ta tag i, för att sakta men säkert hitta vägen fram tydligare och tydligare, ett steg i taget. En fråga leder till svar, som skapar nya frågor och svar i vägen framåt.

Det är ungefär som tv-spel, till exempel Zelda – Breath of Wind till Nintendo Switch (jepp, jag är gammal Nintendo-spelare sedan barndom, även om jag inte har varit aktiv med spelandet på ett par år nu). När vi börjar spelet står vi på noll. Vi vet att vi har ett uppdrag om att besegra ondskan, hur den nu ser ut. Men var ska vi börja? Vi har en karta över spelvärlden som är höljd i dimma och vi har ingen utrustning för uppdraget. Att jobba i projekt påminner mig om detta, eller vilket diffust uppdrag som helst för den delen, en stor karta höljd i dimmor med ett formulerat slutmål.

I ett spel brukar det första steget vara att börja prata med folk. Då dyker det upp ledtrådar och frågor. Det kommer mindre uppdrag som tar en bit på vägen och nya idéer om vad vi behöver göra härnäst. Så småningom upptäckts kartan, dimman försvinner och vi rustar oss med rätt saker för att kunna besegra ondskan, eller vad det nu är vi har förutsatt oss att göra. Vi tar oss dit vi vill genom att ta ett steg i taget och i lagom stora kliv. Då hamnar vi bara i situationer vi kan hantera.

Alla målsättningar som vi har, oavsett hur stora eller avlägsna de verkar, går att brytas ner till steg som är tillräckligt stora för oss att ta i detta ögonblick. Det är när vi försöker göra sjumilakliv i tremilatofflor som vi snubblar och tänker att det inte går. Så vad vi än vill uppnå, så bryt ner målen i lagom stora steg så kommer vi att lyckas med det vi förutsätter oss. Oavsett om det är personbästa i bänkpress, rodda i ett projekt eller rädda Hyrule från ondskan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *