Utveckling

God ton

Nils Jonson (1804-1870) var en nomad i skinnbyxor och kofta med väderbitet ansiktet stämplat av vildmarken. Han ärvde sysslan ”sockenlapp” av sin far, en syssla som på andra håll i landet då kallades ”rackare”. Han gick under namnet Lapp Nils och blev så småningom en storspeleman, mest känd för sina polskor. En artikel om honom från Sourze berättar:

En anekdot som berättas om en av de spelmän som lärt sig av Lapp Nils gäller Per Danielsson från Åre. Denna hade då han spelade i Storlien på ett Rallargille mitt i en polska lagt fiolen åtsidan och hoppat mellan två rallare som dragit kniv mot varandra. Han fattade deras knivhänder klämde till så att knivarna for i backen, varefter han sade till kämparna: -tycker ni verkligen det är ordning pojkar, att skära ihjäl varandra innan låten är slut”.

”Tycker ni verkligen det är ordning pojkar, att skära ihjäl varandra innan låten är slut.” Det finns värme, civilkurage och en respekt i denna historia. Ska ni absolut ha ihjäl varandra, så kan ni åtminstone vänta till musiken har tystnat. Gör fylle-fejden till er ensak och dra inte in andra som inte har bett om det.

Jag hade en P1-morgon med God morgon världen! under min matproduktion inför veckan. På temat var bland annat Socialstyrelsen kritiserade skrift om barnäktenskap. Den fick väldiga proportioner efter en tweet från journalisten Emanuel Karlsten som kritiserade skriften. Han drog sedan tillbaka sin kritik efter lite efterforskning där han insåg att han reagerat utan att kolla upp all fakta. Men stormen i vattenglaset hade hunnit bli ett faktum. Johan Hakelius från Forum kommenterade det hela med att det finns en risk att myndigheter riskerar att bli rädda och för försiktiga, på grund av stormande människor via sociala media. Människor som i regel inte är pålästa och reagerar. Boten mot detta är tid till eftertanke, enligt Hakelius.

Alltför mycket går så snabbt att vi ägnar oss åt att reagera, inte agera. Vi låter känslor tala, utan om stämma av med intellektet om känslorna har rätt eller ej. Att agera är en handling som sker genom eftertanke och reflektion, att reagera är att ta något på volley. Tänk om vi tänkte mer med förnuftet och inte bara reagerade med magkänslan.

Sakfrågan fick sig ett annat ansikte när P1 gled över i att det tidigare finansborgarrådet Kristina Axén Olin (M) funderar på att gör comeback i politiken. En anledning är att försöka styra upp ideologiska sakfrågor, men en betoning på just sakfrågor. Partiets behandling genom media av Kinberg-Batra såg hon inte med blida ögon. Sakfrågor ska få plats och att debatter sker i samtalston med respekt för individer. Gudrun Schyman (Fi) hade ringt upp henne när hon annonserat sin vilja att komma tillbaka och en kommentar hade fälts att de nog kunde hitta på roliga saker om de kom in i riksdagen. Schyman hade för övrigt ringt henne när Axén Olin valde att lämna politiken.

Tänk, att en moderat och en tidigare vänsterpartist, numera tillhörande Feministisk Initiativ pratar och har en gemytlig jargong med varandra. God ton och respekt för människan, olika ståndpunkter i sakfrågan. 

Förhåll dig kritisk till det jag har skrivit. Jag tog in det genom öronen medan jag producerade matlådor och funderade på det symptom av brist på god ton och att hålla sig till sak, istället för attackera personer och reagera på känslan. Så exakta anteckningar fick stryka på foten, så lyssna igenom programmet själv om du funderar på ifall du kommer höra samma saker som jag gjorde. Men min önskan om god ton, fokus på sakfrågan och respekt för individen behöver ingen tvivla på!

Avslutningsvis Lapp Nils polska här genom Jan Johanssons kvintett för att uppmuntra god ton 😉

Eller en musikalisk dramatisering av Lapp Nils anekdot från Hoven Droven:

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *