Utveckling

Tradition och innovation

Troed Troedsson

Troed Troedsson är framtidsanalytiker och i måndags föreläste han om skiftet. Det som kommer hända vare sig vi vill eller inte, nämligen förändring och utveckling eller självdöd. Hans tema var hur vi har gått från ett kroppsarbetande samhälle, till ett kunskapssamhälle och nu är på väg in i ett innovationssamhälle. När vi arbetade med kroppen lönade sig kunskap, nu när allt fler människor utbildar sig över hela världen blir innovation den nya framgångsfaktorn. Innovation är en lösning på en situation, en korsbefruktning av det gamla som blir något nytt, en ny typ av samarbeten och så vidare. Semmel-wrappen är en slags innovation så god som någon.

Troedsson ställde tradition mot innovation i två grafer och förklarade varför den ena kommer överleva den andra. Kort och gott kommer traditionen att stagnera om den inte är beredd att bli innovativ. En nyfödd organisation är som slime, rörlig och rörig. Sen hittar den tydligheten genom former och strukturer. Så kommer förr eller senare en brytpunkt. Antingen kommer organisationen att utvecklas eller så kommer den på sikt att självdö. Den kommer sannolikt inte att räcka med att bli ännu bättre på det du var bäst på tidigare, alla andra är ikapp. Exempel på det kan vi se genom SAAB och Facit.Troed Troedsson

Ur en pöl med stillastående vatten kommer det inget friskt och att knytblusen syns i upprop på sociala media är ytterligare exempel på det. Vägran att förändra oss och envist hävda att det alltid har varit på ett visst sätt är ett säkert tillvägagångssätt att ta död på sig själv. Ingen lever i ett vacuum som varat för evigt. Svenska akademin kommer behöva förändras om de vill fortsätta kunna dela ut Nobelpris i litteratur med äran i behåll. För mig som inte har en aning om vad som pågår innanför de lykta dörrarna och runt det halvtomma (eller halvfulla?) bordet framstår det hela som absurt.

När jag lyssnat på P1 hör jag beskrivningar som ett drama i särklass med intriger, lögner och gubbvälde. Poppa popcorn och följ denna lätt surrealistiska svanesång som ond, bråd korruption och följ ett patriarkat som binder ris åt egen rygg. Verkligheten överträffar både dikten och prosan ibland.

Varifrån kommer rädslan för förändring? Är det när vi har satt oss med armarna i kors och tänker att det här är gott. Därför är det klart och vi ska aldrig mer behöva anstränga oss, eftersom det är jobbigt. Förändring är obekvämt först, men det föder utveckling som tar oss till nya platser. Det blir sällan som vi tänkt oss, men det brukar bli bra i alla fall när vi blickar tillbaka med facit i hand. Vi behöver inte oroa oss för att robotar kommer ta över många av våra jobb. Det kommer de göra förr eller senare i vilket fall.

Det är då vi finner nya vägar fram och skapar jobb som ännu inte finns idag och vi kommer successivt att jobba allt mindre. Personligen hör jag till falangen som tror att egenkultivering är det vi kommer lägga allt mer tid på. Kommer vi då att behöva en akademi som är en vrakspillra av en svunnen tid? Det tror inte jag, men jag tror att en svensk akademi som är beredd att ta nästa steg är det.

Människan är en innovativ varelse om vi vill och är beredda att bara acceptera att inget kommer vara såsom det alltid har varit. När vi har accepterat det kommer livet bli lättare och vi kan lägga energi på annat än att försöka vrida tiden ur led. Livet, förändring och utveckling händer vare sig vi vill eller inte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *