Inspiration

Perfektion är illusion

Att skapa sig förväntningar kan vara ett bra sätt att bli besviken. Många gånger har vi uppfattningar om hur saker borde vara, eller definitivt hur de INTE borde vara. Vi kan ha bilder av hur det perfekta scenariot ska se ut, eller hur vi tycker att det ska se ut. När det inte blir perfekt kan det hända att vi både blir besvikna eller automatiskt ser något som ett misslyckande.

Perfektion är en illusion och jag ställer mig frågan om det är något som är intressant att uppnå i vilket fall. Visioner, syfte och målsättningar tycker jag absolut att vi kan ha med saker vi gör. Dilemmat kan bli när vi sätter likhetstecken mellan  att något ska vara perfekt för att det ska vara lyckat. För det mesta blir inte saker som vi har tänkt oss, men det brukar bli bra i alla fall eller kanske ännu bättre i vissa fall. Är det eftersträvansvärt att skapa något som är perfekt? Kan något som i ögonblicket upplevs som gott nog dessutom få ett perfektionens skimmer i efterhand?

Några av oss i familjen var på utflykt i helgen. Anledningen var en möhippa och destinationen vad Vadstena. Vid planeringen hade Vätternrundan inte varit med i beräkningen då, utan prioritet hade varit en helg som alla kunde. En biltur som vanligen kanske tar 1,5 timme tog nu 3 timmar i sällskap med en massa cyklister och bilar som körde med sans eller ovett i trafiken.

Nog för att kroppen blir stel, baken domnar och sinnet blir sömnigt efter en sån biltur. Men å andra sidan kommer vi inte glömma den och hur vi sniglade med andra cyklister jämsides. Det blev en resa både i samtal, skratt och tystnad. Situationen var dessutom vad den var och om vi accepterar läget kan vi gå vidare med att ägna vår energi och fokus åt annat, än att bilfärden tog den tiden det tog.

För några år sedan när jag befann mig på resande fot i sällskap så var vi vid ett ödesmättat resmål. Sällskapet hade en förväntan på hur det skulle vara att se solnedgången från Mallory square i Key West, USA. En plats känd för sin solnedgång. Upplevelsen blev inte riktigt som tänkt. Det fanns inte en plats ledig där en daiquiri kunde intas tillsammans med solnedgången och en militärbåt hade med en förbluffande precision lagt sig precis där solen var på väg ner i horisonten. 

Jag tyckte själv det var ett härligt ögonblick och skrattade gott åt båten som hade denna fantastiska placering. Den brydde sig sannolikt inte ett skit om sin position och hur det påverkade oss turister som var där kanske första och enda gången i våra liv. Den hade sin vardag där den låg för ankar. Att ha en balans mellan det vi faktiskt kan styra i livet och det som vi lämpligast bara accepterar och går vidare med, det är kräver sin övning att mästra. En början är att tänka tanken att perfektion är en illusion och det vi har är situationer som vi kan agera utifrån. Slutligen så tror jag också att perfektion i längden är tråkigt, det som inte blev som vi har tänkt är vad som skapar dynamik och rörelse i det långa loppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *