Utveckling

Se människan

En tanke som ventilerades i gott sällskap på väg mot ett midsommarfirande handlade om självkännedom. Ibland hamnar i vi i situationer där sidor av oss kommer upp som vi kanske inte är beredda på eller har reflekterat över är något som vi hade. Att lära känna människor är att hela tiden möta sig själv. Vem är jag och vem blir jag i mötet med en annan människa. När vi är själva vet vi förhoppningsvis vilka vi är, även om det finns de som endast verkar kunna definiera sig själva genom andra människor. Inget behöver behöver vara bättre än det andra, även om jag själv tror att det är bra att ha en grundläggande koll på vem jag själv är.

Att känna sina styrkor är också att kunna upptäcka sina svagheter. Jag resonerar som så att en egenskap som kan vara framträdande och en tillgång hos oss i en gynnsam situation, det kan också vara den egenskapen som får ett annat uttryck när vi blir pressade, stressade eller allting bara tycks vara skit. En egenskap som inte är särskilt framträdande tar inte den platsen, oavsett om vi är på toppen eller befinner oss på botten.

Jag kan föreställa mig många möjliga situationer och potentiella scenarion. Kreativt sinne, dagdrömmare, strateg? Kärt barn kan ha många namn. En egenskap som är behändig när det är dags att planera och formulera abstrakta tankar och möjliga scenarion. Väldigt bra för positivt tänkande och målbilder, kan jag själv tycka. Se möjligheterna och sedan fylla dem med energi för att gå framåt. Blir det alltid som jag har tänkt mig? Nej, men i vardagen så ger dig mig riktning i vad jag gör.

Den här egenskapen är intressant när skuggsidan av den får utrymme. En målbild kan istället ersättas med ett situationer där allt går fel, förvisso är det bra att kunna se risker och fundera kring hur jag ska agera om något brakar. Det kräver min uppmärksamhet och närvaro för att tankarna inte ska dra iväg. När en sån här egenskap slår bakut och det är en dålig dag kan huvudet bli fullt med allt som går fel och scenarion fylls med energi. Vad sjutton håller jag på med? Tänk om det här händer? Det går aldrig! Men att jag har blivit medveten om detta gör att jag inte låter tankar skena och bli levande. Jag konstaterar att de finns där och lägger inte mer energi på det.

För mig att bli varse om denna egenskap har varit ett steg närmare självkännedom. Jag har mest upplevt hur den funkar på ett positivt. Att uppleva skuggsidorna av denna egenskap var jobbigt, innan jag förstod mig på vad det var som hände och kunde formulera det. Självkännedom blir en grundsten till att förstå sig på vad som händer, vi kanske inte alltid kan göra något åt det. Men kan vi se vad som händer och varför det händer, så är vi ett steg på vägen till att förstå oss själva än mer.

”Se människan”

Ju mer vi förstår oss själva, desto enklare blir det att möta människor och genom att möta människor så kan vi förstå oss själva på  fler sätt. Jag fortsätter att vända ut och i på dessa tankar och klura vidare på, livet är som en chokladask. Vi har mer än ett lager.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *