Utveckling

Tankar i natten

Värmen i somras gjorde nog de flesta personer medvetna om att de levde. Varmt på nätterna, jättevarmt på dagen och så bränder på en massa ställen som ytterligare höjde temperaturerna. Jag provade olika tekniker och knep för att kunna sova på nätterna. De var mer eller mindre framgångsrika. Men faktum kvarstod att det är en sommar då jag har sovit väldigt dåligt. Att inte sova eller sova väldigt dåligt över tid är en stress för kroppen. Stress för kroppen över tid är dåligt för kroppen, stress gör oss sjuka förr eller senare.

Detta resulterade i en helt ny erfarenhet för mig, insomnia. Under en period av cirka 3 veckor har det jag önskat mig allra mest varit en god natts sömn. Under den här tiden har jag kanske haft 3-4 nätter av det, mest för jag har varit dödstrött och slutligen fått sova mig igenom en natt. Annars har jag gått runt på allt från ingen sömn alls till några korta stunder här och där. Så på nätterna när jag inte har sovit har jag ägnat mig åt att djupandas och meditera, för även om det inte går att sova kan jag göra mitt bästa för att vila.

Jag håller tummarna för att jag har lagat mig själv nu efter felsökning. Jag har hittat vad det verkade som att jag behövde och i morse när jag vaknade kände jag mig ordentligt utvilad. Så vad är det jag försöker säga när jag redogör för att jag inte fått sova ordentligt? Ett mantra som jag har är att vår kropp är biokemi och kroppen vill läka om den bara får rätt förutsättningar för det. Jag har inte själv myntat dessa mantra, jag har adopterat dem från Martina Johanssons blogg och böcker samt podden Hälsosant.

Med denna utgångspunkt blir resonemanget att sjukdom och tillstånd är något som uppkommer för att vi inte är i balans, det drabbar oss inte eller sällan som en blixt från klar himmel. Provocerande? Kanske det, för det är en utgångspunkt som bygger på att vi kan skapa oss mycket egenmakt i hur vi mår. Det betyder också att vi då behöver lära oss och förstå mer om hur kroppen fungerar och kanske framförallt hur vi själva fungerar. Det handlar inte bara om att börja tänka positivt och sova på nätterna. Det handlar också om att börja förstå både vad kropp och knopp behöver eller kanske framförallt vad den saknar.

När vi är i obalans förändras våra tankesätt. Knappast något revolutionerande påstående. Att vara i en förkylning ger andra tankar än när vi är friska och pigga. Det är ett tydligt exempel. Sen finns de subtila glidningarna, som sker gradvis som vi ofta accepterar ut närmare tanke. En krånglande mage, huvudvärk, återkommande hosta, PMS, hjärndimma, ständig trötthet, irritation, en muskel som gör ont, nedstämdhet och känslan av att vara omgiven av idioter av alla färger. Några exempel på såna där saker som trubbar tillvaron.

Ju mer jag lär mig och tro mig förstå, desto mer symptom och obalanser tror jag mig se i människor och i samhället runt omkring mig. Kan det var en av många anledningar till att människor i samhället inte tycks må bra? När vi inte mår bra, hur beter vi oss då mot människor omkring oss? En av många tankar jag har lekt med under nätterna när sömnen har befunnit sig på andra ställen än hos mig.

Sov gott

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *