Inspiration

Ode till ordet

Jag älskar det skrivna ordet och lever för pennan, eller tangentbordet. Jag vurmar för vokabulär virtuositet, när jag klämmer, känner, vänder och vrider på bokstäver och fogar ord efter varandra för att uppnå en helhet och ett budskap. Det finns flera personer som behärskar pennans improvisationsjazz, där vi anar att sammanfogandet av ord har varit som en jamsession.

Skribenten har lekt, improviserat och lyhört använt sig av bokstäverna för att skapa ett budskap, teckna sin bild av verkligheten, underhålla eller kanske bara uttrycka något som var rätt. Claes Eriksson i Galenskaparna och After shave är en av mina favoriter, han har en osviklig känsla för ordet och var bokstäverna ska vara för att komma till sin nytta.

Claes Eriksson, en man vid sitt ord. Jag tröttnar aldrig på nästa års Nobelpristagare i litteratur, Bengt Brunte Bondeblad. Har du inte sett Claes recitera Bara B:n så gör det.

Att producera text krävs lika mycket arbete som i vilket annat kreativt arbete som helst. Det är tanke som ska formuleras, göras begriplig, få ett bra innehåll och en form för sitt ändamål. Lycka är när jag har flow och känner hur orden bara rinner ur hjärnan och ner i tangentbordet. Ångest är när markören hånfullt blinkar på ett vitt ark…blinkar…väntar…förgäves. Att behärska text är ett hantverk och en konstform, men en skopa arbetsdisciplin hör dagen till.

Inom den akademiska världen ger det skrivna ordet ofta en trygghet och en trovärdighet. En källa på internet kan vara flyktig, förgänglig och av okänt ursprung. En bok med tryckt text kan kännas orubblig. Orden är äkta och innehållet på riktigt, det går alltid att spåra. Dess existens är på ett helt annat sätt närvarande i vår värld.

Ord på hög

I vår vida världsväv simmar orden runt i ett oändligt hav. Tillgängliga för vem som helst som väljer att fiska upp dem. Högt och lågt, stort och smått, vanligt och utrotningshotat, klokt och dumt. Det är buffé som kan tillfredsställa även den mest kinkiga person. Ordet är ditt om du vill, så varsågod.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *