Utveckling

Perspektiv på problem

Tanken var att jag skulle befinna mig i Göteborg i helgen. Det började inge bra när jag skulle ta ersättningsbussen från Örebro till Töreboda för att från Töreboda ta tåget till Göteborg. Jag missade inte bussen för att jag var sen, men någon hade missat hur många bussar som behövdes. Det fanns alltså fler resenärer på perrongen än vad det fanns sittplatser på bussen. Åtminstone en till buss hade behövts för att alla skulle få åka med.

Chauffören ringde efter fler bussar och så åkte de två fullproppade bussarna mot Töreboda. Vi andra stod kvar på stationen. När fler bussar ska ringas in och det kommer ett vagt besked om att de är på väg men svårt att säga när de kommer, ja då tänker jag som luttrad resenär att detta kan ta tid. Detta kan ta så mycket tid att de hänvisar till nästa avgång/ersättningsbuss.

Efter en halvtimme utan någon ny ersättningsbuss, inga förklarande utrop och ingen information i appen ringde jag kundtjänst. Med 27 personer före mig i kö funderade jag förstrött på hur många av dem som stod på perrongen. Slutligen fick jag prata med en David som lät lite trött. Han hade nog haft mer än en resenär som inte kom med bussen, vilket han bekräftade. Han kände till situationen i Örebro vid det här laget, om han inte tidigare varit varse.

Efter lite resonemang fram och tillbaka kom vi fram till att det inte var någon idé för mig att åka till Göteborg. Jag skulle sannolikt vara framme när min anledning till att vara där var förbi. Min biljett bokades av och jag fick en länk där jag kunde fylla i mina uppgifter för återbetalning. Jag traskade hem igen i den kyliga höstmorgonen som nu hade glidit över i förmiddag. Jag ringde och avbokade min hotell och kontaktade dem jag skulle ha mött i Göteborg.

Jag orkade inte bli arg eller sur över att någon inte riktigt lyckats med trafikplanering. Jag accepterade läget och tog mig an annat som ändå behövde göras. Irriterande men ingen katastrof och sånt är livet. Jag var inte i en situation där detta blev ett problem. Andra personer som kanske bara ville hem eller missade något som de verkligen sett fram emot hade säkerligen lite andra perspektiv på situationen.

Men det där med perspektiv är intressant Det är bra att ha dem som vi kan påminna oss om storleken på vad vi kanske uppfattar som problem. Det är klart att vissa situationer blir till problem och det kan de få vara. Men det kan också vara nyttigt att sätta dem i perspektiv så vi inte gör dem större än vad de behöver vara. Kanske kan de till och med bli en situation istället.

Jag läste en bit livshistoria i veckomagasinet ETC som gav mig perspektiv på problem. Det handlade om ensamkommande ungdomar som inte fått uppehållstillstånd i Sverige och ska utvisas till Afghanistan. Ett land som de många gånger aldrig har sett eller levt i och som jag för mitt liv inte kan förstå hur det kan klassas som säkert att återvända till. Artikeln handlade bland annat om Samir med flera ungdomar, som efter avslag har begett sig till Frankrike för att försöka söka uppehållstillstånd.

De samlas i Svenska Kyrkans lokaler som kallas ”Lilla Sverige”, när de inte sover i en park, i kartonger, i tält. Där har de ett andrum, kan prata svenska och minnas vad som tycks ha varit ett gott liv för dem med skolgång och en möjlighet till framtid. Några hade fortfarande kontakt med familjerna där de hade fått bo. Saknaden var stor. En av ungdomarna hade blivit bestulen på sin ryggsäck en natt när han sov i parken där de flesta samlats. Han förlorade telefon och alla sin ägodelar. Jag funderar på vem det är som tar en ryggsäck som innehåller en persons hela liv.

Jag funderar också på att det inte finns mycket i mitt liv som kan kategoriseras som problem av större art. Det finns situationer som behöver lösas, men stora problem? Nej. När bussarna inte räcker till en lördagmorgon är det irriterande, men jag har ett hem att återvända till och en säng att sova i. Jag har familj i livet och jag har vänner jag litar på.

Det är bra med perspektiv på livet, för det gör det lättare att ta det som det kommer till mig. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *