Utveckling

Ett patetiskt mervärde

Jag försöker att aldrig använda ord vars innebörd jag inte riktigt förstår eller har grepp om. Även om det naturligtvis händer, eller ibland så tror jag att jag vet betydelsen innan jag slår upp det och inser att det inte riktigt var som jag hade tänkt mig. Patetisk är ett sånt där roligt ord, jag tänkte länge på det i meningen löjlig/fånig/ömkansvärd och liknande. Så en dag slog jag upp ordet för att förvånat konstatera att dess ursprungliga betydelse snarare är lidelsefull/känslosam. Först blev jag lite förbryllad, men om jag tänker ett varv till blir jag inte lika förvånad – det stammar ut grekiskans pathos som betyder känsla eller lidande. Du kan tala till massorna gripen av patos än idag.

Idag tror jag dock inte det är särskilt många som använder ordet patetisk i just bemärkelsen lidelsefull, utan snarare har det glidit över allt mer i betydelsen löjlig.

Det där med ord är något som intresserar mig och stör mig ibland. Särskilt hur vårdslöst som en del ord används, det blir modeord som används så mycket att det drabbas av inflation och blir alldeles urvattnat och menlöst. ’Att tala ut’ är en sån där fras jag har blivit allergisk mot. Idag är den ingen som pratar, samtalar, kommenterar eller berättar (en del kanske även erkänner). Idag ’talar alla ut’. Ett knep för att få något att låta mer dramatiskt än vad det faktiskt är – men inflationen har stigit för uttrycket i fråga. Jag bryr mig inte särskilt mycket om löpsedlar och rubriker som påstår att någon talar ut, eftersom alla gör det.

Ett annat modeord är ordet mervärde. Ett ord som dyker upp med jämna mellanrum, till exempel ska det förklaras i projektresultat. Om någon lite lojt slänger sig med ordet mervärde i en mening skulle jag antagligen bara nicka och inte tänka så mycket på det. Påstår någon att det här blogginlägget bidrar till ett mervärde på kultursidan skulle jag nicka och le och veta ungefär vad det handlar om – en liten guldkant, en bonus, något extra – men jag skulle inte vara riktigt, riktigt säker.

Jag plockade fram sökmotorn och satte mervärde i ett sammanhang. Likväl som med patetisk så fick betydelsen och bakgrunden hos mervärdet mig att höja på ögonbrynen. Det visade sig helt otippat att mervärde är ett begrepp i den marxistiska analysen av det kapitalistiska produktionssättet. Hmm, den såg jag verkligen inte komma! Mervärde är vad kapitalisten ägnar sig åt när arbetare gör något utöver ordinarie arbete som arbetare inte får betalt för. Alltså ett slags utnyttjade av arbetskraft för att få ur mer och kunna stapla lite extra pengar i högen – att inte ge skäligt betalt för arbetet och produkten.

Jag tror inte riktigt det var den innebörden som mervärde var tänkt att ha när jag skulle beskriva det i ett projektresultat. Idag används nog mervärde lite mer bokstavligt – det ökar värdet på något, men är inte en del i grundpaketet – mer värde helt enkelt. 

Något som får språkpolisen i mig att rycka till och irriterat svinga med batongen är hur människor använder orden chans och risk. Det verkar hos många råda någon allmänförvirring av vad som är positivt laddat och vad som är negativt laddad, och när det kan vara vettigt att använda det ena eller andra. Det skapar enligt mitt tycke två helt olika innebörder. Ringer jag en god vän och säger chansen är rätt stor att jag inte kan komma på söndag och mangla gardiner med dig så blir betydelsen positiv – det är en bra grej att jag inte kan komma och mangla gardiner med dig på söndag (kanske är jag urusel på att mangla), hurra!

Säger jag däremot att risken är rätt stor att jag inte kan komma och mangla gardiner med dig på söndag så är det ett negativt meddelande – jag är kanske en specialist på att mangla gardiner och du behöver min hjälp (men tyvärr behöver jag rensa vasken från skitsnack och kommer vara upptagen), tusan också!

Jag är måhända petig och nitisk, men jag kan inte hjälpa det. Jag stör mig på människor som pratar om chanser när det egentligen är risker de borde använda. Är chansen stor att Liza Marklund kommer ge ut fler böcker, ja då vill jag läsa mer Liza Marklund! Är risken stor att Liza Marklund kommer ge ut fler böcker, ja då är det en sorgedag och flaggan på halv stång som gäller nästa gång hon ger ut en bok. Svårare än så är det inte.

Jag kan inte komma ifrån att jag tycker det är viktigt att jag vet vad jag säger och hur jag säger det. För om jag inte gör det kan det vara svårt att ta mig på allvar, eller för den delen kommunicera så att båda förstår vad det handlar om.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *