Energi

Barn på språng

Oavsett hur vuxna vi blir åldersmässigt sett, så har nog många av oss barnet som ligger och väntar under ytan. Barnet som vill leka, skoja, klä ut sig och lever i stunden. Klart att barnet kan komma fram i ego och mindre smickrande egenheter som också hör barndomen till. Igår var det en halloween-helg för både stora och små. Att klä ut och upp sig och leva en karaktär eller släppa fram en sida som ligger i vila under vardagen.

I stadskärnan var kaoset totalt. Polisbilar blinkade, avspärrningstejp var uppsatt, musiken pulserade och apokalypsen var påtaglig. Spring för livet var kvällens paroll, eller Run for your lives som loppet heter. Zombieapokalypsen har brett ut sig längs en snitslad bana och ditt uppdrag är att ta dig levande i mål – du har tre röda snören fästade på ryggen och om en zombie får tag i alla snören så är du ”död”.

Under dagen var det zombieproduktion i en av galleriorna. Statister förvandlades till hjärndöda zombies som vill ha dina band och ditt liv. Mörkret föll och loppet startade. Jag stod och betraktade en ingång till en av galleriorna och funderade på hur mycket puls som loppet gav. Även om det inte är på riktigt, så blir det ett leksamt allvar. Ingen vill väl frivilligt *dö” utmed banan? När pulsen bultar och du kommer till ett område där du vet att det är zombietätt… Ett djupt andetag och in i infernot.

Zombies, en varelse som är levande död och vill äta hjärna. Intelligensen är skiftande, likaså förmågan till rörelse. Det finns många tolkningar av vad en zombie är. En intressant novell-antologi tog sig an tolkningen levande död, vilket också är en variant på zombie-känslan. Kanske något du har känt en tidig morgon när sängen är varm och tiden för tidig.

En annan intressant vinkel är att när den mänskliga hjärnan utvecklades var det tack vare fettsyror. Vi åt inälvor, fisk, fett och benmärg till exempel. Våra hjärnor växte och expanderade. Kanske är det zombiens försök till att åter bli det den en gång var, genom att äta hjärna.

Jag betraktade löparna. En del var stenansikten med fullt fokus, andra skrattade, skrek och lade upp lagstrategier. Zombiesarna var zombier, mest intresserade av att ta liven från löparna. När kylan kröp inpå benet begav jag mig till ICA för att värma mig och skaffa oxsvans och märgben på hemvägen. Dags för ett nytt buljongkok av nyttigheter för mage, allmänhälsa och hjärna. När jag cyklade hem funderade jag på om zombieapokalypsen hade kunnat mildrats med detta enkla recept. Eller ska jag kanske släppa fram barnet i mig till nästa år och för en kväll bli levande död?  

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *