Inspiration

Denna dagen ett oväntat liv

Tänk vad mycket som kan hända som vi aldrig hade föreställt oss när vi vaknade på morgonen. Jag tänkte på det under lördagen då jag var i Stockholm hos goda vänner för att en kombinerad inflyttnings- och födelsedagsfest. Handen på hjärtat hade jag gärna stannat hemma i mysbyxan och julstädat efter en period med mycket resande. Men julstäda kan jag göra en annan dag och jag hade sagt åt mig själv att det är klart jag ska åka dit och delta.

Festen var i en lägenhet full med kartonger, flyttlasset hade gått samma dag. Men de förutsättningarna visste jag redan då de hade deklarerats i inbjudan. En höjdpunkt under kvällen visade sig bli det lilla pingisbordet som packades upp. Jag blev inbjuden att spela. Senast jag aktivt spelade var nog i årskurs 4 och turneringen Bästa Fyran i Pingis. Jag var reserv i laget då. Borde var ungefär lika stort som ett halvt pingisbord och det var mjuka bollar som gällde bland flyttkartongerna och för att få flyt i spelet. Gott så, jag lärde mig aldrig riktigt behärska en smash.

En av de jag spelade med (vi hade inte hälsat på varandra) visade sig vara kines när jag på engelska funderade högt på vad en kantboll kunde kallas. Han hade ett kinesiskt ord för det. Pingisen avbröts för ett vidare samtal. Han blev nog lika förvånad att jag pratade kinesiska, som jag blev att hitta en kinesisktalande på festen. Det blev ett långt samtal om erfarenheter kring nya språk, att befinna sig i ett nytt land och te-vanor. Just det, sen kom vi på att presentera oss för varandra.

Så hamnade jag i samtal med en snickare och psykiatriker där det drog iväg i ämnen som behandlade allt mellan brytpunkten då fenomenet nostalgi börjar uppkomma, arkitektur, historia, religion och alternativmedicin. Jag lanserade även idén om att den inglasade balkongen som hade två kassettliknande inbuktningar i taket borde prydas av en takfresk, gärna änglar med pukor och trumpor. Det skulle vara oväntat men mycket snyggt.

Takfresk

Någonstans under kvällen tog energin slut och det var mycket folk jag inte kände. Jag har lärt mig att så kan det bli och då är det skönt att gå undan en stund. Det är skönt att bejaka sina egna behov ibland, eftersom det inte brukar bli bättre av att ignorera dem.

Jag reflekterade över kvällen och funderade just på hur mycket oväntade händelser som kan infinna sig en dag. Tänk allt som kan hända som vi inte planerat för eller kunde föreställa oss när vi startade dagen. Jag har upptäckt att det brukar hände ofta när jag inte är aktivt bekväm och bestämmer mig för att det är mysbyxan som får styra. Kanske föga förvånande, för det är ju oftast i interaktion med andra människor som vi kan bli som mest förvånade över vad vår dag  i slutändan visade sig innehålla.

Julstädningen ja… jag har fått upp en julstjärna och en adventsstake. Insikten om att jag har glömt köpa ljus till adventsljusstaken är en världslig sak. Jag har ju tre adventssöndagar till på mig att styra upp det. Så denna söndag och första advent får avslutas med en dikt istället för ljuständning:

När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas
att fira få advent

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *