Utveckling

Autentiskt år

Vi har alla gjort val eller gör val i hur vi väljer att leva våra liv. Förhoppningsvis är det aktiva och medvetna val som vi trivs med, annars kan det vara läge att fundera på vad vi ska göra åt det. Vi är personer med olika karaktärsdrag, erfarenheter och kvalitéer. Det gör oss alla olika, även om vi alla människor i slutet på dagen. Många gånger har vi sociala filter och koder för hur vi beter oss eller borde bete oss gentemot andra människor i samhället. Filter och koder får vi ofta hemifrån, eller från människor som har gjort eller gör djupa intryck på oss. Genom att interagera med andra människor lär vi oss ofta mer om hur vi gör det på ett smidigt sätt.

Ibland är vi så ”smidiga” i hur vi umgås med andra att vi gör avkall på oss själva. Vi tackar ja till något vi egentligen inte vill delta i, men känner att vi borde. Vi socialiserar och umgås med en person när vi egentligen skulle vilja lägga tid på en annan. Vi lämnar ut ett telefonnummer till någon som frågar och så ångrar vi oss sen. Vi kompromissar med oss själva eller låter oss komma till korta av olika anledningar. Alla människor gör inte det, men jag är en person som har såna tendenser ibland.

Jag övar på att vara autentisk i det jag gör. Med det menar jag att vara sann i mig själv och det jag gör. Jag övar på att skilja på saker som jag tror att jag borde göra och saker som jag faktiskt vill göra. Jag övar på att vara rak gentemot människor för att slippa ångra något eller behöva blockera en människa som jag egentligen inte vill ha kontakt med. Jag övar på att tacka nej till saker jag inte vill göra, inte delta i eller inte vill äta. Jag blir långsamt bättre även om det naturligtvis finns mycket kvar att jobba på.

Finns det tillfällen då situationen kräver att jag kompromissar med mig själv och backar? Naturligtvis. Det finns alltid situationer i livet då vi får anpassa oss och kompromissa med oss själva. Jag ser inte heller att vi ska vara autentiska på bekostnad av andra människor och riskera att skada dem, men vi bör inte göra avkall på oss själva för vi inte har hjärta (eller mod) att vara ärliga.

Den sista är lurigast för mig. Jag har haft tendenser att göra avkall på mig själv just för att jag inte haft modet att i stunden vara ärligt, eller så har jag varit ”för snäll”. Fast det är ju egentligen inte snällt vare sig mot mig eller personen det berör. Ett konkret exempel på det är när jag har blivit tillfrågad om kontaktuppgifter och ses av personer som jag inte är intresserad av att lära känna djupare av olika anledningar. När jag gör avkall på mig själv så har jag gett dem mina kontakter, och ångrat det sen.

Varken snällt mot mig eller personen ifråga. Den kan ju då vara under uppfattning att det är ömsesidigt, önskan om kontakt och jag har varit ”snäll” som inte har sagt nej. Den här niten har jag gått på några gånger, men lärt mig av. Lite stolt har jag klappat mig på axeln när situationen har dykt och jag har vänligt sagt nej, med eller utan motivation. Det har känts väldigt skönt även om jag fortfarande har en tröskel i att använda ordet nej. Det är nog ett sällan-använt ord i mitt vokabulär. Men för allas skull övar jag på att använda det.

2019 får bli året få jag fortsätter mitt autentiska uppdrag. Var sann i mig själv och det jag gör. Det gör det enklare för mig och för alla inblandade. När jag snubblar så jobbar jag med att resa mig upp igen, förlåta mig själv och gå vidare. Mitt motto i detta autentiska uppdrag kommer från en te-flärp med visdomsord: ”Säg det rakt, enkelt och med ett leende.”

Vill du hänga på uppdrag autentisk 2019? Varsågod, det är öppet och fritt fram för dig närhelst du känner för det. Lever du autentiskt? Gratulerar, vill du dela med dig av tips på hur du gör det så skriv en rad eller två. Gott nytt år med goda ambitioner!

Fyrverkerier

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *