Utveckling

Gör onda saker

Google har haft en formuleringen ”don’t be evil” (var inte ond) i sin uppförandekod. Behöver det verkligen stå så i en uppförandekod, kan vän av ordningen fråga sig. Men om vi tänker efter så är det väl knappast av ondo att ha en formulering som uppmannar till att inte göra ont. Låter det som en förmaning från en förälder eller en förskolelärare? ”Gör inga dumheter!” eller ”Du ska vara snäll!” Förmaningar som vi präntar in i barn, behöver vi verkligen pränta in det i vuxna?

Ja, de tåls att påminna vuxna lika mycket som barn. Fler företag och arbetsplatser skulle kunna må gott av uppförandekoder som sa ”Var inte dum” eller ”Var snäll”. Hur behandlar vi varandra egentligen? Kan den etiska kompassen hos barn vara tydligare och kraftfullare? Den pekar måhända inte åt rätt håll hela tiden, men kan det vara så att den är mer ofiltrerad? Att vara dum eller snäll är utan djupare banktanke ju yngre vi är, ju äldre vi blir desto mer lär vi oss konsekvenserna av vårt handlade och kan skapa strategier för att hantera dagen. Desto ondare och mer utstuderade blir våra handlingar då de begås med berått mod.

Vuxna människor är inte alltid så kloka som vi vill tro. Att ha en uppmaning om att inte göra ont är månne inte så dumt. På något vis tycker jag också det vittnar om ett företags eller verksamhets ambitioner som något gott, inte att det är en misstroendeförklaring till alla de anställda som jobbar där.

Så läste jag nyligen en artikel publicerad i veckans ETC om Google. Den berättade både att Google strukit ”don’t be evil” ur sin uppförandekod förra året och att skatteflykterna ökar. Är det detta som händer om vi stryker ”don’t be evil” i en uppförandekod? Google har inte gjort något olagligt, de har opererat inom lagens ramar – det som sker i Sverige faktureras genom Irland. Från Irland gör intäkterna något som tydligen kallas en ”Double Irish” (en dubbel irländare) eller en ”Dutch sandwich” (en holländsk sandwich), pengar flyttas till Nederländerna för att sedan skickas till Bermuda där skatten är obefintlig.

Artikel om Googles skatteflykt

Är det sånt här som händer när vi inte längre uppmanas att ”don’t do evil”? Var det någon som kände att det rimmade illa med att ha en sån skrivning i uppförandekoden och strategiskt flytta pengar för att behöva skatta minsta möjliga? Kanske, eller kanske inte. Kanske har det inget samband alls, men togs bort för att det upplevdes krocka med något annat…?

Strofar från låtar dyker upp i mitt huvud… ”Vem ska jag tro på…” med Di Leva, eller inledningen till Bonnie Tylers ”I need a hero”: ”Where have all the good men gone and where are all the gods?”.

Så vad kan jag göra åt detta? Mer än att tycka Google ger en fadd eftersmak. En storebror som ger oss kakor i våra digitala kanaler, säljer vår uppmärksamhet, skapar bubblor och inte längre tycker det verkar viktigt att ”don’t do evil”. En sak jag och vem som helst kan göra är att byta sökmotor och/eller minimera användandet av Googles tjänster. Gå till inställningar och leta reda på sökmotor. Jag valde DuckDuckGo som ”bara” är en sökmotor och inte säljer ut mig. Stort som smått, allt vi gör räknas någonstans och det känns bättre att ha gjort något än inget alls. Pröva så får du se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *