Energi

Reliker och minnen

Jag fick ett kassettband av en vän här i veckan. Det var inte ett blandband för en lat söndag. Det var ett band med hans egenproducerade musik. Jag äger inte längre någon som helst musikmaskin med kassettdäck, men det var ändå lite mysigt att få ett kassettband. Nu fanns hans musik tillgänglig via Bandcamp under Nerike Primate så jag behövde inte ta fram pennan för att dra kassettband och försöka skapa analoga ljud. Kassettbandet står för närvarade och tronar i bokhyllan bredvid den egyptiska lervasen som kallas ”olla” och vars funktion är att fyllas med vatten och kyla ett rum.

Kanske en udda kombo men med den gemensamma nämnaren att de är mottagna av vänner, tingestar som både är reliker och funktionella idag. Kassettbandet fick minnen av barndom att blossa upp. Minnet av en walkman som sedan blev en discman, vilket utvecklades till en mp3-spelare för att idag vara en telefon och musikspelare.

Dofter, bilder och saker triggar våra minnen. Hjärnans arkiv triggas av bilder. Vi kan också triggas av andra förnimmelser som smaker, ljud och dofter beroende på hur starka intryck de har gjort på oss. Är det trauman kan de fästa sig i vårt nervsystem och intrycket som triggar ett minne tar kroppen och sinnet till tillfället då det uppstod så vi återupplever ögonblicket igen. Men det kan trigga goda minnen också, som minnet av ett favoritband och hur låtarna fick oss att sjunga med.

Medan vissa minnen stannar kvar fast vi önskar att de lämnade oss ifred, så finns det saker vi inte minns hur mycket vi än försöker. Namn är en sån sak som antingen tycks fastna eller vara borta lika fort som någon presenterade sig. Jag har lyssnat en del på minnesmästaren Mattias Ribbings pod. Vad vi än tror så tänker hjärnan i bilder. Genom att skapa bilder till det vi vill minnas så kan vi komma ihåg saker. Vi har svårt att minnas namn för namnen i sig har ingen betydelse, de är bara ljud. Säger vi äpple så har vi lärt oss vad ett äpple innebär, det är inte bara ett ljud som kan betyda vad som helst.

En teknik för att lära in namn och komma ihåg dem är att associera namn med bilder. Vilka bilder spelar ingen roll, det bestämmer jag själv. Om jag till exempel lär mig att associera Göran med en vas, så nästa gång jag träffar en ny Göran jag inte känner ska jag tänka på vasen och ”fästa” den på honom. Vi behöver skapa sammanhang för namn för att komma ihåg dem. När jag praktiserar det har jag lärt mig att det funkar. Jag har inte nitiskt tränat och utvecklat tekniken, så den kan bli bättre. Ribbing har ett helst avsnitt där han förklarar detta närmare.

Så när jag får ett kassettband i min hand kan minnen väckas till liv om min relation till kassetter som jag har haft genom mitt liv. Jag tror också det är en anledning till att vi binder upp så mycket i saker. De triggar minnen vi har, kanske om en speciell person, en plats eller kanske ett sammanhang då vi har känt oss lyckliga. Även om saken i sig inte fysiskt varken är eller bär minnet, så kan det vara en orsak till att finns grejer vi håller kärare än andra. Ett kassettband eller egyptisk vas kan ta oss på tidsresor till destinationer nära eller långt bort. Tingen är inte slutdestinationen, de är en farkost eller stödhjul till våra minnen.

Ett kassettband och en egyptisk vas i obehandlad keramik

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *