Inspiration

Hjälp?!

Det snöade ordentligt under natten. 10-15 cm snö låg tjock på backen. Att pulsa till sopprummet gick an, många gånger är det lättast att ta sig fram till fots i sånt här väder. Det var värre för bilarna på parkeringen utanför fönstret. Jag betraktade en redig audi med en förare som nog inte var så van att ratta i sånt här väder, men efter lite bestyr kom han loss. Föraren ringde på hos sin kompis här i uppgången som lånade honom en borste från trapphuset för att fösa snö. Jag funderar på hur många det är som egentligen har redskap i bilen för att ta sig loss när bilen fastnar.

Incident nummer två på parkeringen var en granne i huset. Hon skulle flytta bilen och fastnade. Backhjulsdrift är ingen höjdare i sånt här väder. Bilen stod och slirade, hålen blev djupare. Jag stod och kollade i fönstret medan jag pratade med en kompis i telefon. Det gick förbi en kille som erbjöd sig att putta. Bilen rörde sig inte. Killen gick vidare. Plogen kom och plogade trottoaren. Bra, tänkte jag. Men plogen plogade bara trottoaren, rundade hörnet och körde vidare. Mannen i plogen kom tillbaka med en snöskovel. Min granne i bilen kämpade på. Men nu då, lite hjälp att skotta undan snön?

Mannen från plogen skottade undan snö på trottoaren. Sedan försvann han, inte en blick på min granne i bilen som satt fast. Mannen i plogbilen hade sannolikt bråttom och mycket mer att köra. Men att inte ägna min granne en blick. Han kom körande med plogen igen. Ordern var sannolikt att ploga trottoaren för att bladet var uppfällt när han körde ut på parkeringen. Jag kan inte plogningens konst och vilka arbetsorder de har, men att inte dra några tag av lite god vilja och för att hjälpa till? Är det bara jag som finner det märkligt?

Jag funderade på om jag skulle gå ut och hjälpa till, men med vad? Jag har inga grejer för att gräva loss en bil, putta var vad jag kunde hjälpa till med. Så försvann min granne från bilen. Jaja, kanske hade jag kunnat kollat på med fixar-grannen på ovanvåningen. Han verkar vara en sån där fixar-gubbe som har det mesta.

Så kom min granne tillbaka till bilen som stod där hon lämnat den. Hon började nya försök att ta sig loss. Jag bestämde mig för hjälpa till. Jag slängde på mig kläder och med en fantastisk tajming kom fixargrannen samtidigt. Som jag anade hade han en liten skyffel i källarförrådet. Jag förklarade läget och fick låna den av honom. Med skyffel i näven gick jag ut till min granne som satt fast och började skotta snö. Så gjorde vi ett försök och jag puttade på. Efter en stund kom bilen loss ur den värsta hålan för att hamna i lössnö.

Min fixargranne var som varit på ett kort ärende kom. Jag skyfflade mer snö och så hjälptes vi åt att putta och gunga igång bilen så den skulle få styrfart nog att ta sig loss. Slutligen fick bilen fart nog så min granne kunde köra loss den från parkeringen och köra i väg. Jag tackade min fixargranne för gott lagarbete och kände mig nöjd över att ha gjort en insats.

Vad jag tänker är solidaritet. Solidaritet med andra människor som befinner sig i trångmål på grund av till exempel väder. Jag har själv kört i diket en gång, mjukt och utan skador var en riktig air bag. Solidariteten på vägen var fantastiskt. Killen bakom mig stannade och höll mig sällskap till bärgaren kom. Han hettet Adnan och var bilhandlare, så jag blev lovad 10% om jag ville handla bil av honom. Flera bilar stannade till och kollade läget. Jag var utan skador och bilen likaså. Jag kunde köra hem när bärgaren fick upp den ur diket.

Tänk om det var jag satt fast i snön på parkeringen och inte kommit loss. Bilen slirande och människor som passerar förbi. Några på parkeringen som borstar fram sina bilar, kollar och åker. Att vara själv i något betyder inte att vara hjälplös, men ibland är det skönt med hjälp och saker går enklare att lösa. Särskilt när det är ett väder som påverkar oss alla. Solidaritet gör saker enklare och ger hopp. Känslan i bröstet bättre när vi hjälper någon, inte bara står och kollar medan vi tänker att någon borde ju göra nåt det hela.

Vinterlandskap

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *