Utveckling

Glöm inte grunderna

”Du tar aldrig examen från grunderna” eller ”You never graduate from the basics”. Ett citat som kommer från hämtat från träningsorganisationen GMB. Innehållet i citatet syftar på 3 grundläggande rörelsemönster som kan varieras i det oändliga och ligger till grund för mer avancerade utvecklingar. Det finns en poäng i det som går att ta med sig till det mesta i resten av livet. Jag fick själv en anledning till att fundera kring innebörden i den meningen i veckan som gick. En blockering och imbalans i kroppen som konstaterades under en akupunktursession. Jag fick lite bannor och en hemläxa.

Varför finns den? Visst tar jag väl hand om mig? Eller vänta. När jag tänkte efter lite till så insåg jag att jag har halkat på grunderna. Jag har slarvat med min kost. Jag strävar efter ketogen kost, en kost där (animaliska) fetter är den primära näringskällan. När jag började med lite rannsakning så var det bara att konstatera att jag inte åt ketogent, jag åt för lite fett. Att säga att jag äter ketogent är inte detsamma som att faktiskt göra det.

Att inte följa en metod innebär att inte ha någon metod. Det räcker inte med att säga att jag följer metod X för att det ska vara så, det gäller att också utföra metod X. Den visdomen har jag fått till mig i ett annat sammanhang. Men det är är så sant. Att inte göra det som krävs, men ändå tänka att jag gör nog tillräckligt och tro att det räcker hela vägen i mål eller bara rulla på, det är att ignorera grunderna på vilket resten bygger. När jag började fundera på grunderna och vad följderna kan bli av att inte bry sig om dem, så fick jag ta mig själv i örat för att lova mig bot och bättring.

Det är lätt att glömma grunderna när vi har hållit på med något ett tag och då vill vi gärna börja med felsökningar i en helt annan ände, oavsett vad det gäller i livet. För vi har ju koll på det här! Eller? Ett filosofiskt begrepp är Ockhams rakkniv som enkelt uttryckt handlar om att den enklaste lösningen på en fråga i regel är den rätta. Gör det inte komplicerat, för då missar vi det basala och det grundläggande.

Tänk att jag glömde bort grunderna. Det som jag annars brukar återvända till när det är dags att fräscha upp något eller förankra mig i något. Men det är alltid lättare att observera vad andra gör på ett klarsynt sätt, än att se till sig själv. Det är bra att låta andra observera mig, för de kan se saker som jag inte längre gör.

Det är gott att veta att jag fortfarande är människa med allt vad det innebär. Nu ska jag ta tag i grunderna så får vi se vilka pusselbitar som faller på plats. Jag har mina aningar.

Mänskliga observationer


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *