Inspiration

När jag blir stor…

På resa genom Sverige med slutmål Malmö för att se Moomsteaterns ”Den enfaldige mördaren” passerar jag Göteborg. Eller Sveriges framsida som en arbetskamrat aldrig är sen med att framhålla. I gångtunneln till Nordstan sitter en anslagstavla med post it-lappar. Den talar om vad det finns för framtidsdrömmar hos barn och unga i Göteborg. 

Jag stannar till och läser om alla de framtidsdrömmar som dröms någonstans: pizzabagare, taxichaufför, fröken, doktor, youtuber, ryttare och många fler. Nedskrivna på lappar med bokstäver som fogats samman till någons drömmar. Tänk vad härligt att ha en dröm om vad du vill bli när du blir stor.

Jag kan inte minnas att jag har haft någon sådan dröm. Jag har valt livets stigar utifrån intressen och vad som känns roligt och motiverande. En del arbeten har jag halkat in på, trivts med och stannat kvar tills jag känt att jag har varit färdig och det är dags att gå vidare. 

Jag har vänner och bekanta som haft en tydlig dröm och vision sen barnsben. De har följt och förverkligat den. Sen finns det drömmar som har förändrats. Ibland blir vägen krokigare för när vi väl kom dit vi ville så upptäckte vi att det inte alls var vad vi hade tänkt oss. Är det ett misslyckande? Gick vi vilse? Nej, det tror inte jag i alla fall. 

Ibland behöver vi prova för att veta om det var det här vi ville göra eller inte. Jag tror inte vi hade gjort ett medvetet val om vi redan innan visste att det här inte var något för oss. Jag tror heller inte det finns några ”definitiva val”. Med definitiva val så menar jag att vi många gånger tror att vi har gjort ”klart” våra livsval vid vissa tidpunkter. Vi har valt ett jobb, en utbildning, en partner, en bostadsort eller vad du nu vill. Vi sätter och ner med armarna i kors och tänker att nu har jag format klart mitt liv. Nu har jag gjort mina val.

Jag tror att våra livsval fortsätter hela livet. Hur de ser ut skiftar förstås. Alla val behöver inte vara stora och omvälvande. Det kan vara val som innebär att vi för in en ny vana, eller fasar ut en en person i våra liv som inte längre ger oss mening. 

Jag funderar återigen på livsdrömmarna som stod formulerade på de gröna post it-lapparna. Så många möjligheter och val som ligger framför personerna som har skrivit ned dem. Några kanske fortsätter på post it-lappens väg, andra hittar nya vägar och några kanske gör något helt annat som de aldrig hade tänkt, men konstaterat att det blev bra i alla fall. Men ett liv fullt av val kommer vi alla att ha hela livet. 

Och nej, jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor. Jag har upptäckt att jag är fullkomligt nöjd med att göra saker som är viktiga, roliga och meningsfulla. Det är ord som vägleder mig i mina livsval. 

Post it-lappar med livsdrömmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *