Utveckling

Vem är idiot

Förra veckan vid den här tiden såg jag ”Den enfaldige mördaren” på Moomsteatern. Jag har inte sett filmen eller läst boken som den baseras på, av Hasse Alfredsson. Så det var en ny upplevelse som väntade mig. Förvisso hade jag ett grepp om historien, vilka omständigheter driver en människa till att begå brott?

Den mest intressanta frågan är vem som egentligen är en idiot. Huvudkaraktären Sven kallas för idiot eftersom han har ett talfel. Han jobbar för fabrikör Höglund och har sin sängplats bland djuren. Höglund själv är en dryg jävel med mycket pengar och bygden i sin hand. Han beter sig som ett svin och tar oförätter mycket personligt och med stort hämndbegär.

Pjäsen frågar sig vem som egentligen är en idiot. Sven kallas för idiot för att hans tal inte är med honom. Höglund beter sig som en idiot, men ingen pekar finger åt honom även om många knyter näven i fickan. Makt. Ett ord som avgör vem som kallas idiot. Makten över människor som ger resurser till att skriva sin egen historia och även andra människors. Det är lätt att slänga sig med ord ibland för att slå ner på människor runt omkring. Ibland i ilska, vanmakt eller rädsla för att vi ska få en skopa om vi inte slår först.

Är vi idioter för att vi inte förstår allt som sägs? Har du lärt dig ett annat språk än ditt modersmål har du nog som jag kämpat med ord, hitta nyanser och synonymer för att kunna säga det vi vill, utan att låta som ett barn när vi pratar. Men det betyder inte att vi är mindre vetande personer. Ibland kan det som sägs eller skrivs vara obegripligt, även om det är på ett språk vi pratar. Att fylla i blanketter eller läsa instruktioner kan vara såna tillfällen då vi känner oss vilsna. Gör det oss till idioter då?

Det mesta är lätt när vi vet hur vi ska göra det. Men det finns alltid en första gång något ska göras, då kan vi vara vilsna och känna oss som idioter. Är det något jag har missat som borde vara självklart? Vi förstår och tar in information olika snabbt och på olika sätt, på samma vis löser vi problem med olika hastighet och olika metoder. Vi är olika, ingen större nyhet egentligen. Men väldigt lätt att glömma bort om vi bara omger oss med lika.

Så vem är egentligen en idiot? Den som blir kallad det eller den kallar någon det?

Fest på Savoy, FOTO: Bodil Johansson

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *