Inspiration

Hallå eller!

”Hej, hallå, vänta, hjälp!” Den gamla damen med rullator höll upp dörren och ropade till när jag gick förbi. Jag tittade förvånat på henne. ”Kan du hjälpa mig?” Vi var på väg vidare efter ett studiebesök och jag såg sällskapet framför mig. Men en dam i nöd, ryggmärgsreflexen är att fråga ja det kan jag väl, vad står på? Hon stod med sin rullator precis innanför dörren till ett tvätteri. Mellan henne och kassadisken låg 3 trappsteg.

”Kan du hjälpa mig att ropa på någon ur personalen?” frågade hon. ”Jag når inte fram till klockan och det är ingen som hör mig.” Jag tog trappstegen upp till disken och plingade till på klockan. Några sekunder senare kom en man och jag förklarade att det var damen där som behövde hjälp och avlägsnade mig. Jag hann ikapp resten av sällskapet och kände mig nöjd med att jag inte bara gått förbi, utan hade tagit mig tiden på den dryga minut det tog att hjälpa henne.

Nu var det inte bara för att hjälpa damer i nöd vid tvätterier som jag befann mig i Göteborg. Vi var ett gäng på studiebesök, på agendan var olika verksamheter som sysslade med kultur för och med personer med funktionsvariation. Ett av besöken var ett ”Relaxed performance” Ibland är det inte trappstegen som stoppar oss från att delta. Göteborgs symfoniorkester hade en incident där en unga kvinna med downs syndrom, Ebba, uttryckte sin uppskattningen för musiken på ett ljudligt sätt. Det resulterade i en protest från en annan i publiken som såg att hans upplevelse blev förstörd. Konserhuset finns för alla och det framfördes även av musikhusets chef i pausen. Ebba och hennes föräldrar valde att lämna konserten innan den var slut.

Som en följd av detta togs konceptet ”Relaxed performance” in från England. Ett koncept med öppna dörrar där du kan komma och gå som du vill, du kan röra dig, du kan låta om du vill uttrycka din uppskattning och mer därtill. Just ett sånt uppträdande passade vi på att besöka. Publiken var blandad med det gemensamma intresset att de alla var där för att lyssna på klassisk musik. Ibland är det de sociala koderna och förväntningarna som är de där trappstegen som ligger mellan dig och kassadisken.

En intressant vinkel som kom upp i samtal var mannen som hade protesterat. Min ryggmärgsreflex är att tänka å så trångsynt. Men som det påpekade, att å andra sidan uttryckte han också sitt hjärtas mening och resultatet av det blev en utveckling av verksamheten och ett nytt koncept som gjorde det möjligt för en ännu bredare publik att komma till konserthuset. Fel? Rätt? Jag har inget bra svar på den frågan.

Filmklipp om Relaxed Performance

Jag vet bara att resultatet av det var ett annorlunda konsertbesök som jag uppskattade och gärna skulle se här i Örebro också. Nytt för mig var att jag fick prova att lyssna på föreställningen som syntolkad också, det var också en upplevelse att få konserten berättad. Har du vägarna förbi Göteborg i oktober så har du chansen att gå på nästa Relaxed Performance. Det kan jag varm rekommendera.

Relaxed performance

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *