Inspiration

Lycka i vardagen

Det är lätt att vi får för oss att lycka är något som vi får kämpa hårt för att uppnå. Det kan också vara så att vi att det kan vara väldigt krävande att uppnå eller att det krävs särskilda saker eller andra materiella ting. Visst kan det vara så att vi kan få kämpa för att nå ett mål och det gör oss lyckliga, eller något som vi har längtat efter och spanat på äntligen blir vårt.

Men det behöver inte alltid vara de stora sakerna som bara bringar lycka. Att filosofera över vad som gör oss lyckliga och nöjda i vardagen är ibland något vi behöver påminna oss om. Sån lycka som finns inom räckhåll i vardagen. Vad gör dig glad?

Här kommer en lista på 10 saker som skänker mig lycka i vardagen:

  1. Att få saker gjort. Det är väldigt tillfredsställande att få det gjort för dagen som jag planerat. Det är också enkel biokemi att hjärnan tycker om när vi kan bocka av saker och belönar oss med en dopaminkick. Så skriv en lista och bocka av sakerna på den.
  2. Rutiner. Jag kan finna en tillfredsställelse i det förutsägbara med struktur, planering och förväntningar. Efter en semester kan det vara skönt att vara tillbaka i gamla hjulspår. Jag vet vad som händer och vad jag ska göra.
  3. Spontana dagar och paus i rutiner. För att uppskatta rutiner och inte ständigt ha fyrkantiga dagar älskar jag också de där dagarna eller perioderna då jag bara kan göra vad jag vill, hur jag vill och när jag vill. Balans i livet då det finns lite av allt möjligt, det är sånt som gör mig glad.
  4. Våren. Den bästa tiden på året. Dagarna blir längre och ljuset kommer tillbaka. Det brukar i alla fall långsamt bli varmare och naturen börja vakna och knoppas. Nej, jag har ingen pollenallergi så därför tycker jag bara det är goda saker i våren. Det är min tid på året!
  5. En god natts sömn. Få saker är så tillfredsställande och kan påverka dagsformen som om jag fått sova ordentligt eller inte. Alla som någonsin haft problem med att sova eller haft en livssituation där sömnen fått komma till korta av någon anledning. Ni vet säkert vad jag pratar om. Efter en period av insomnia som jag lyckades knäcka med hjälp av aktivt B6 (P5P för den intresserade) är sömnen något jag prioriterar så mycket jag kan.
  6. Träna min kroppskapacitet. Jag blir glad av att lära mig nya saker i hur jag kan hantera och använda min kropp. Nya talanger och färdigheter som jag trodde jag inte hade kapacitet till ger mig en kick. Jag intresserar mig för styrketräning och rörlighetsträning. Jag vill blir stark och kroppskontrollerad. Jag vill kunna göra coola saker som jag alltid trott är omöjligt för ett kylskåp. På listan över färdigheter som jag vill erövra är: min första chin (att dra upp mig i ett räcke), stabila 3:or i bänkpress på 50 kg, snygga strikta armhävningar och rörligare hamstrings (baksida lår).
  7. Lyssna på musik. Herregud, ett liv i tystnad utan musik. Går det? Jag har ständiga soundtrack i mitt liv. Musiken är min livspuls och speglar mitt humör och min dag. Den dockar in i mitt centrala nervsystem och kan göra allt från att kicka igång mig till att balsamera själen vid behov. Och när känslan kommer, dansa!
  8. Läsa böcker. En bok som suger in mig, ord som absorberar mig, bokstäver som får mig att tänka i nya banor. Eller en historia vars karaktärer blir som vänner eller förebilder som jag åkallar när jag behöver kraft och inspiration.
  9. Färg och form. Vackra färger, färgglatt, bjärt, uttrycksfullt. Rött, lila, cerise. Knalligt men synkat i harmoni. Föremål och bilder med form, färg och eftertanke. Bilder och konturer som får mig att fundera eller skratta. Färger som piggar upp livet.
  10. Organiskt och grönt. Barfota i gräset. En bukett blommor på bordet. Kryddväxter i krukor på fönsterbläcket. Lugnet i skogen. Stilla vid en sjö. Havsbrisen vid havet och kroppen på en varm klippa. Fågelkvitter i träd och buskar.

Sånt här skapar lycka och förnöjsamhet för mig i vardagen. Det finns många fler saker som går att fylla ut listan med sånt som innefattar fler människor än mig, som vänskap, familj och närhet. Detta fick dock bli listan på sånt som bara inbegriper mig, så jag inte kan skylla på någon annan när jag känner att lyckan fattas mig.

Läsa böcker – en sån här boktrave kan göra mig lycklig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *