Utveckling

Städa livet

Det var inte tänkt att bli en storstädning. Jag skulle bara plocka ner två spelkonsoler som står och dammar eftersom jag inte tar mig tid att spela. Så jag torkade ur hyllan där de stod, jag drog fram tv-bänken och sedan fortsatte jag med skrivbordet. När jag börjat på skrivbordet kändes det fånigt att inte göra bokhyllan och helt plötsligt så var den där vårstädningen igång som jag gått och dragit på. Det går lättare att städa när jag inte har planerat att göra det, kanske är det för att jag inte tänker så mycket på det utan bara gör.

Det som är intressant med att städa är att det kan bli ett tillfälle då jag antingen bara dammar av allt eller börjar fundera på om något ska byta plats, plockas undan eller har tjänat sitt syfte och ska lämna mitt hem. Jag försöker har rotation på vad som kommer in och går ut. Själen blir lättare när sakerna blir färre. Men det kan också vara lite smärtsamt eller klurigt att rensa.

Vissa saker är inte använda på länge eller har inte kommit till användning alls. Det finns ting som aldrig använts, men som finns där med goda intentioner och motivationer som liksom inte räckte hela vägen. Eller verkade som en bra idé där och då. Kanske kommer intentionen tillbaka, kanske kommer tinget att finnas kvar som en påminnelse om det som aldrig blev.

Sedan finns det ting som är som ett monument över något vi en gång har hållit på med. Med tiden har det kanske ebbat ut tills tingen finns kvar som en påminnelse om något vi en gång var kunniga och djupt engagerade i. Detta tillsammans med ting som bär särskilda minnen, det är de svåraste att förhålla sig till. Även om böckerna, glasen, spelen eller vad nu är för något, har stått orörda länge så tar det emot. De påminner oss om delar av oss själva. Kanske är de dåliga samveten, kanske är de goda minnen. De finns kvar som mikro-museum över oss själva och som en skärva av allt det som utgör mig.

Jag städar livet i omgångar. Det finns perioder när jag är mer redo att omförhandla vad hemmet får spegla om mig, vem jag är och vad jag har gjort. Jag känner hur jag är på väg att röra mig in i en sådan period igen. Metodiskt gå igenom garderoben, skåp, bokhyllan och källarförrådet. Jag kommer knappt ihåg vad jag har där nere. Lite här och lite där rensar och omförhandlar jag idén om mig själv. Lite läskigt, lite jobbigt och väldigt skönt när det är gjort.

Förändrar det mig, det jag omger mig med? Det tror jag, så jag försöker välja med omsorg vad som finns i mitt liv. Det finns ett påstående om att de 6 personer som du omger dig allra mest med, kommer även att prägla dig. Jag tror att saker påverkar också, även om de aldrig definiera vilka vi är. I slutändan är det upp till oss själva att vara den vi vill vara och de underlättar om vi omger oss med personer och ting som gör oss gott.

Tillsammans med en god vän

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *